Претворяват почерка на Христо Ботев в цифров шрифт

Национална картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД, създаде общодостъпен цифров шрифт по почерка на знаменития български поет Христо Ботев. Водещата идея на инициативата за дигитализацията на почерка на Христо Ботев е стремежът съвременният човек да се доближи до личността на националния герой и сакрален символ от нашата история.

Дигитализирането на почерка на Христо Ботев и достъпът до цифровия шрифт, направен по модел на съхранените ръкописи на революционера, ни помага да се докоснем до борбената му натура, силната му непоколебима воля и експресивния му характер.

Обявяването на шрифта бе организирано като част от тържественото отбелязване на патронния празник на СУ „Христо Ботев“ в читалището на град Драгоман. Гости на събитието бяха ученици, учители, родители и граждани на града. Официални гости бяха партньорите на НКПС – екипът на студио ПУНКТ, Стефан Пеев – издател и създател на шрифтове, Даниел Иванов – диригент на вокален ансамбъл „Елици” към НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“ и негови изпълнители, Ива Дойчинова – Директор на радио София.

В процеса на създаването му са използвани оригинални ръкописи на Ботев, съхранени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и общодостъпни документи от Национален музей „Христо Ботев“ в град Карлово. Разговорите с Боян Ботев, наследник на революционера, неимоверно допринасят за реализацията на този важен и обществено значим проект.

Най-голямото предизвикателство в процеса на дигитализация на почерка от ръкописите на Христо Ботев е четливостта. За извличане на всички малки и големи букви на български и латински език, цифри, пунктуация и други символи са използвани общо 17 ръкописни документа.

Всеки, който желае да се докосне до дигиталния шрифт на Христо Ботев, е необходимо до достъпи уебсайта на проекта – www.bcard.bg/Botev, и да попълни декларация за целите на използването. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране. Шрифтът се предоставя напълно безвъзмездно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *