Ревю: Tenda TX9 Pro (AX3000)

Вече имаме доста добър поглед върху мрежовите продукти на Tenda. Компанията предлага продукти с много добро съотношение между цена и параметри в различни сегменти. В настоящото ревю ще ви запознаем и с един от актуалните Wi-Fi 6 безжични рутери на компанията, Tenda TX9 Pro (AX3000). Моделът очаквано предлага високи скорости на трансфер при голям обхват и възможност за работа с много устройства едновременно.

Той е с приятен и изчистен дизайн в черен цвят с релефно покритие в централната горна част на корпуса, където се намира и логото на Tenda. Повърхността на горната му част е с матово покритие. Отпред има LED индикатор, а отстрани и отзад са монтирани общо четири фиксирани антени.

В задната част на корпуса са жакът за захранване, мрежовите портове и бутони за WPS и ресет. Отдолу е налична решетъчна повърхност, а освен това са видими четири крачета. Възможен е монтажът на стена. В комплект с рутера идват още мрежови кабел и зарядно.

Основни характеристики:

Безжичен стандарт: Wi-Fi 802.11ax
Честотни ленти: 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 2402 Mbps
LAN: 3 x Gigabit
Антени: четири фиксирани 6dBi
Поддържа IPv4 и IPv6
Размери: 272.44 x 162.85 x 43.71 мм

Няма да изненадам никого като преповторя наблюденията си и от други актуални модели на компанията. Налична е възможност за лесна и бърза първоначална настройка, като това става и през браузер, включително от смартфон, като се свържете към първоначалната безжичната мрежа на устройството.

Данните за достъп са отдолу на устройството. След това отивате на tendawifi.com и следвате посочените стъпки. Разбира се може да има и забавяне в зависимост от изискванията на вашия доставчик. След като процесът приключи имате достъп до пълните настройки в уеб базирания портал на устройството или през приложението Tenda WiFi, с което можете да имате и отдалечен достъп.

Tenda TX9 Pro поддържа безжичния стандарт Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), който предлага изключително високи скорости на трансфер. Общата скорост е 2976 Mbps, като тя е разделена между двете честотни ленти – 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 2402 Mbps. Както виждате скоростите са екстремни, като в случая разбира се става дума за трансфера между рутера и свързаните към него устройства. Скоростта на достъп до Интернет зависи от тази, която предоставя доставчикът ви на услугата. При мен успях да постигна близо до максимума от предоставяната ми скорост при малко над 180 Mbps за качване и сваляне със Speedtest на Ookla.

Наличието на две честотни ленти осигурява възможност за гъвкаво разпределение при свързването на различни устройства. По този начин не може да се претовари едната лента и това да доведе до забавяне на скоростите. По-леките задачи като браузинг, работа с пощата и други подобни могат да се извършват по 2.4 GHz лентата, докато задачи с интензивен трафик като онлайн игри и стрийминг на HD видео могат да се изпълняват по 5 GHz лента.

TX9 Pro използва MU-MIMO + OFDMA технологии за значително подобрение на мрежовата производителност и ефикасност. По този начин се поддържа и едновременната връзка на повече устройства по едно и също време и при ниска латентност. Има и отделен 5GHz WLAN модул оборудван с усилвател на сигнала. Така се постига концентриран сигнал с по-голяма сила и по-голям обхват. Покритието на сигнала е отлично, като разбира се зависи от позиционирането му в дома или офиса ви. Така например в моя случай имам стабилен сигнал в тристаен апартамент и то с оптимални за връзката скорости.

В основата на рутера е двуядрен процесор с честота 1.6GHz, а за стабилната работа на устройството има и технология BSS Coloring, с която се премахват някои смущения на сигнала. Tenda TX9 Pro поддържа популярните протоколи за безжична защита – WPA, WPA2 и WPA3 криптиране. Има и опция за проверка на нивото на защита през приложението – Scurity Check през приложението. По този начин можете да разчитате на оптимална защита на мрежата си.

За бърза жична връзка могат да бъдат използвани трите Gigabit LAN портове, а това прави модела подходящ за свързване на NAS устройства, както и на настолни компютри.

Сред интересните функционалности е възможността за създаване на мрежа за гости, което може да е от полза ако използвате устройството в офиса си например. Полезна опция е и тази за програмиране на график за работа. Има и възможност за настройка на силата на излъчване. За всяко устройство свързано към рутера има и опция за родителски контрол.

Заключение

Цената на Tenda TX9 Pro е около 180 лв., което го позиционира малко над най-достъпните решения с Wi-Fi 6 на пазара. Рутерът е отличен избор ако искате да оборудвате дома или офиса си с надеждно решение за бърз трансфер. С него можете да разчитате на бързи скорости, подобрена защита, както и свързването на множество устройства, без забавяне на връзката. Освен това има и 3-годишна гаранция.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *