ARM Immortalis въвежда хардуерно проследяване на лъчите за повече смартфони с Android

Най-новият мобилен флагмански графичен процесор на ARM за първи път предлага хардуерно базирано проследяване на лъчите (ray tracing). Става дума за Immortalis-G715, който предлага 15% увеличена производителност спрямо предходното поколение Mali графични процесори. Това е възможно благодарение на подобрения в архитектурата и дизайна, който включва до 16 ядра.

ARM вече предлага софтуерно проследяване на лъчи с миналогодишния Mali-G710, но Immortalis-G715 ще достави 300% подобрение в тази насока чрез отделен хардуер. Предстои обаче да видим игра с подобна поддръжка, тъй като разработката на такива заглавия е доста скъп процес.

По-скоро ще видим ползите от наличието в Immortalis-G715 на поддръжка за Variable Rate Shading. VRS е технология, с която графичният процесор се фокусира върху създаването на части от сцена, които изискват най-много детайли. Според ARM подобрението при кадровите честото е до 40% при някои игри.

ARM представи още два процесора, Mali-G715 и Mali-G615, които включват VRS, но не поддържат проследяване на лъчи и имат по-малко ядра при по-ниска производителност.

Първите смартфони с Immortalis-G715 ще се появят през 2023 г. Междувременно Samsung Exynos 2200 с тази технология вече е в серията Galaxy S22.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *