Ревю: Lenovo IdeaPad Creator 5 6-то поколение

Lenovo има ново попълнение в серията си преносими компютри Creator и това е базираният на AMD, IdeaPad Creator 5 6-то поколение. Както и предполага името ѝ, линията е предназначена за създателите на съдържание. В случая трябва да отбележа, че моделът е неочаквано тънък за възможностите си.

Lenovo IdeaPad Creator 5 има изчистен дизайн, като конструкцията е с алуминиев корпус в цвят Storm Grey. Дебелината на корпуса е до 18.4 мм, а теглото 1.9 кг, което е повече от добре при наличния хардуер. Налични са пълноразмерна клавиатура с подсветка, както и обширен тъчпад.

Двете странични рамки на дисплея са доста тънки, а над него откриваме и уеб камера, която включва и IR сензор. В долната част на корпуса е разположена голяма зона с решетъчно покритие за охладителната система. Отдясно са портовете за зареждане, HDMI, USB Type-C и комбиниран жак за слушалки и микрофон. Отляво има два USB Type-A порта и слот за SD карта.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 16″ QHD (2560 x 1600) IPS, 100% sRGB, TUV за ниски нива на синя светлина
  • Процесор: до AMD Ryzen 9 5900HX мобилен процесор с Radeon графика
  • Памет: до 32GB DDR4, до 1TB М.2 PCIe SSD
  • Видеокарта: NVIDIA GTX 1650 Ti/RTX 3050 Max-Q
  • Свързаност: WiFi 6, Bluetooth 5.1, USB-C, 2 x USB-А 3.2, HDMI, комбо жак за слушалки/микрофон
  • Мултимедия: 2 x 2W Dolby Atmos говорители, IR + ToF камера и микрофони
  • Батерия: До 13 часа (MM18), Rapid Charge
  • Софтуер: До Windows 10 Pro
  • Размери: 356 x 251 x 16.9 – 18.4 мм, 1.9 кг

Creator 5 изпъква с големия си 16-инчов IPS екран, който е с резолюция Quad HD (2560 х 1600 пиксела) и покрива 100% от цветовата гама sRGB. Цветовото представяне е на много добро ниво, а яркостта е прилична, включително и за работа на открито, макар и не при директна слънчева светлина. При избор на опцията за висока честота на опресняване до 120 херца получавате и още по-плавни графики и ефекти.

За работата при ограничена светлина има TUV сертификация за ниски нива на синята светлина, а така напрежението върху очите е по-малко. Много добро впечатление правят тънките странични рамки, което позволява постигането на по-голяма зрителна площ.

Очаквано силата на лаптопа е под капака, а това включва до AMD Ryzen 9 5900HX мобилен процесор с вградена Radeon графика, видеокарта до NVIDIA GTX 1650 Ti/RTX 3050 Max-Q и до 32GB DDR4 RAM. Това го прави подходящ именно за създателите на съдържание, като нивото на производителност е високо и можете спокойно да го използвате както за фото, така и за видео обработка.

Той разбира се може да се справя и отлично и с гейминг, което е очаквано на фона на хардуерната конфигурация. Налична е и ефективна охладителна система с два вентилатора, която поддържа компютъра в оптимално състояние. Системата се справя и при значително натоварване, като включва няколко режима.

Какво е положението по отношение на сторидж конфигурацията? В това отношение има опция за до 1TB SSD, което е повече от добре. Така доста време няма да ви се налага да използвате външно сторидж решение или пък облачна услуга, тъй като разполагате с предостатъчно място.

Клавиатурата е пълноразмерна и с цифров блок, като предлага добър ход на клавишите. Има и двустепенна подсветка в бял цвят, а това ще е полезно когато пишете в не толкова добре осветена среда. Тъчпадът е обширен моноблок.

В софтуерно отношение системата идва с до Windows 10 Pro, но има и опция за актуализация до Windows 11. Операционната система на Microsoft дава широки възможности за работа и забавления с достъп до огромно разнообразие от програми и игри. Освен това е налично и приложението Lenovo Vantage за системни настройки и информация за компютъра.

За видео разговори има HD уеб камера и вградени микрофони, като системата се справя добре и в това отношение, давайки добро качество на картината. Звуковата система е подсигурена от мощни, по отношение на лаптопите, стерео високоговорители с Dolby Atmos. Има и IR модул към уеб камерата, даващ възможност за използване на система за вписване с лицево разпознаване.

Налични са и разширени възможности за свързване с Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C, 2 x USB Type-A, HDMI, жак за слушалки и микрофон, както и слот за SD карта. Така можете много лесно да добавяте дисплеи, както и най-разнообразни аксесоари според нуждите ви – мишка, клавиатура и т.н. Поддържа се актуалният стандарт за безжична свързаност, Wi-Fi 6, което означава, че можете да разчитате на изключително бърз трансфер на данни.

Завършваме с батерията, която предлага отлични нива на автономия когато нямате достъп до електрическата мрежа. По данни на компанията моделът може да издържи до 14 часа възпроизвеждане на видео с един заряд, което е впечатляващо.

На фона на това е налична и технология за бързо зареждане, която е от голяма полза ако пътувате по-често. За 30 минути зареждане получавате 80% заряд на батерията, което е доста добро постижение.

Заключение

Оставаме с отлични впечатления от актуалното предложение на Lenovo. IdeaPad Creator 5 е не само мощен, но и сравнително компактен. Това го прави подходящ и за работа извън офиса, каквито ситуации има все по-често. Към това, както вече стана ясно, получавате повече от прилични параметри и екран с висока резолюция, а батерията надскача очакванията ни.

Използвахме модела над седмица като основен и се убедихме в отличнит ему възможности от първо лице. Той се справя и с много натоварващи задачи, а батерията изъдржа дълго без допълнително захранване. Разбира се и цената е висока при малко над 2000 лв. за варианта с AMD Ryzen 5 5600H, GTX 1650, 16GB RAM и 512GB SSD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *