Мобилните плащания – предпочитаният начин за плащане

До 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в най-предпочитания начин за плащане по света, това показват тенденциите в платежните технологии, отбелязани в годишния световен доклад по плащанията, изготвян от американската организация FIS. Според доклада, популярността, която дигиталните платежни услуги придобиха по време на пандемията, ще продължи и занапред. Така потребителите ще продължат да плащат все по-рядко с кеш или с кредитна карта за сметка на плащането със смартфон.

Според доклада, основните причини за ползването на дигиталния портфейл са по-високото ниво на сигурност, поради отключването с биометрични данни, както и възможността за съвместяване на няколко платежни източника, като дебитни, кредитни карти, онлайн кредитни линии и други, в един инструмент. Сред мобилните портфейли, които са достъпни за българският потребител е и първата платформа за мобилни плащания в скандинавските страни Settle. Kъм 07 юли Settle заема първо място в класацията на Google Play Mobile за финансови приложения за територията на България. Приложението спестява на потребителите въвеждането на картови данни и им позволява да изпращат и получат пари в рамките на секунди, с едно плъзване по екрана на мобилния телефон, при това безплатно.

До 2027 г. очакванията са сумата на плащания с мобилни приложения да достигне 1,2 трлн. долара или 4 пъти повече спрямо прогнозата за тази година, посочва в свой доклад маркетинговата компания Juniper Research. – т.е. среден годишен ръст от 80% спрямо тази година. Друго проучване на Nerdwallet отбелязва, че 94% от поколението на милениълите в САЩ вече използва мобилни портфейли. Над половината от тях ги използват предимно, за да пазаруват от онлайн магазини, а около 40%, за да изпращат лесно пари на близки и приятели.

Възможността за незабавни преводи по всяко време на денонощието и бързото възстановяване на средствата към клиента, правят мобилните плащания предпочитани и от търговците. Удобството на мобилните портфейли също не е за пренебрегване – вече не е необходимо да се знаят имената и точната банкова сметка на получателя, за да изпратите пари – необходимо е единствено да знаете мобилния телефонен номер на получателя и разбира се той да ползва същия портфейл. Средствата се отразяват по сметката му мигновено, тъй като са в една и съща платежна система, а липсата на такса е една от основните причини, хората да ги предпочетат пред банковите преводи. По данни на НСИ към 2021 г., 72% от потребителите в България вече ползват смартфон, което позволява бързото навлизане на услугата за мобилни плащания и у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *