Ревю: Huawei FreeBuds Pro 2

От няколко години Huawei залага все повече на носимите джаджи, които са част от по-голямата екосистема от продукти на компанията. Важно място в този раздел заемат и безжичните слушалки от линията FreeBuds, която вече има няколко поколения и различни серии.

Вече неведнъж успях да се убедя в качеството на слушалките от компанията, а сега идва ред да ви запозная и с най-новия ѝ продукт тук, а именно FreeBuds Pro 2, които надграждат над вече успешния премиум оригинал. В случая става дума за изцяло безжични слушалки (TWS) със силиконови накрайници, Hi-Res звук и технология от Devialet.

Дизайн

Слушалките са с интересен дизайн с късо и широко стебло, което е от ползва за ограничаване на външния шум. В него са налични отвори, които са част от специална технология за защита от звукови смущения, причинени от вятъра, при тичане например. От външната страна са налични сензорни зони за управление на различни функционалности. Компактните размери са комбинирани и с леко тегло от малко над 6 гр. на слушалка.

FreeBuds Pro 2 имат силиконови накрайници, като в комплекта са включени три размера. След като откриете правилния размер, те пасват доста добре в ухото и няма да паднат дори при тичане и други активни дейности. Заедно със слушалките идват още компактен кейс за зареждане, кабел и документация. FreeBuds Pro 2 се предлагат в три цвята, синьо сребро, тъмен сребрист и бял. Слушалките са устойчиви на пръски вода и прах при сертификация IP54.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 11 мм динамичен (14 Hz ~ 48 kHz)
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.2
  • Три микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно, по време на разговори, Awareness
  • Сензори: Костен, Акселерометър, Жироскоп и Инфрачервен
  • Размери: 23.7 x 29.1 x 21.8 мм, 6.1 гр
  • Цвят: тъмен сребрист, синьо сребро и бял

Първи стъпки

FreeBuds Pro 2 използват технология Bluetooth 5.2 за безжично свързване към устройства – смартфони, таблети, компютри и т.н. Можете да ги свържете директно през Bluetooth интерфейса на системата (сдвояване) или да направите това чрез специалното приложение Huawei AI Life, което е налично в Play Store (Android), App Store (iOS/iPhone) и AppGallery (смартфоните на Huawei).

Именно с приложението можете да се възползвате максимално от възможностите на слушалките. След като го стартирате отворете кейса на слушалките и ще видите модела на екрана, като имате опция за свързване (за устройства Huawei). Тук можете да обновите системния софтуер, както и да преминавате между различните режими на шумопотискане.

Приложението показва и нивото на заряд на батериите на слушалките и кейса. Освен това има и еквалайзер за избор на най-подходящите настройки според типа съдържание. Интересна е и възможността за проверка на оптимално пасване в зависимост от размера накрайник.

Използваният Bluetooth 5.2 чипсет позволява постигането на ниска латентност, което означава, че няма да има разминаване на картината и звука, а всяка слушалка разполага с две антени за стабилен сигнал.

Слушалките поддържат и двойна връзка. Това означава, че можете да ги свържете едновременно с два източника на сигнал от Android, iOS и Windows системи, както и лесно превключване между тях.

Звук и шумопотискане

На фона на компактните си размери, FreeBuds Pro 2 постигат отлично качество на звука. Това е благодарение на използваните 11-милиметрови говорители с първата в света двойна Hi-Res звукова система. Говорителите са с вградени два мощни елемента. Това идва в комбинация с поддръжката на LDAC кодек, сертификация от HWA и Hi-Res Audio Wireless. Освен това честотният диапазон е разширен значително, до 14 Hz ~ 48 kHz.

Както можете да се досетите, всичко това дава резултат като се постига звук от най-високо качество. Разбира се за целта трябва да имате съответното съдържание, а и устройство, което може да предаде сигнала подобаващо. Постигнете ли това, слушалките се справят с високи, средни и ниски тонове. Така ще се насладите на звука, който слушате под формата на музика, филм и т.н.

FreeBuds Pro 2 са създадени съвместно с Devialet, като въведените подобрения позволяват постигането на всички текстури и тембри, които се крият във всяко музикално парче. Това е от особено значение по отношение на басите. Освен това има добавени аудио ефекти, а и инструмент за приспособяване на звука според нуждите и настроението.

Що се отнася до системата за шумопотискане, FreeBuds Pro 2 надграждат над предшественика си. Отново отчитам отлично шумопотискане, а по данни на компанията то достига до 47 децибела. За целта се използват вградените във всяка слушалка микрофони и технология с изкуствен интелект. По този начин можете да се изолирате ефективно от външната среда. Това е така дори при наличието на източници на силен шум, като в самолета, транспорт или място с много хора.

Ако искате да чувате какво се случва около вас то има и режим за пропускане на звука (Awareness), който използва част от микрофоните, за да засили външния шум. По този начин дори докато слушате музика сте наясно и с околната ви среда. Третият режим е на изключено шумопотискане.

Нещо повече, смяната на подрежимите на шумопотискане може и да е автоматична когато преминавате през различни околни условия – Ultra Mode, Cozy Mode и General Mode. Тази смарт функционалност е удобна, за да не се налага постоянно ръчно да избирате режима. Превключването става неусетно и ще ви помогне за максимална концентрация в дейностите.

Слушалките се справят отлично и при разговори, дори в по-шумна околна обстановка. Успях да ги използвам в редица разговори и от отсрещната страна съобщават за чист сигнал без неприятни ефекти. За това помагат няколко допълнителни фактора, хибридната система за потискане на шума при разговори в комбинация с дълбока неврална мрежа (DNN), която позволява отделянето на гласа от околните звуци.

Управление

В стеблата на слушалките има сензори, които засичат някои докосвания и жестове. Така например с продължително стискане можете да преминавате през различните режими на шумопотискането.

С кратко еднократно стискане пускате/паузирате музиката и приемате и прекратявате обаждания. С двойно стискане преминавате към следващата, а с тройно към предишната песен. Освен това с плъзгане нагоре и надолу с пръст съответно увеличавате и намалявате звука.

Налични са и сензори, които отчитат дали носите слушалките и ако ги свалите се преустановява плейбека.

Батерия

Новите FreeBuds Pro 2 идват с издръжливи за класа си батерии, които предлагат до 6.5 часа плейбек с един заряд и общо до 30 часа с включения в кейса за зареждане заряд. Разбира се това варира според редица фактори, включително силата на звука, режим на шумопотискане и съдържанието, което възпроизвеждате. Оптималният резултат е при изключено шумопотискане. Когато активното шумопотискане е включено, батерията издържа до 4 часа или 18 часа със заряда в кейса.

Подобно на предходният модел, и тук отчитам като значително удобство възможността за безжично зареждане на самия кейс, освен с включения в комплекта кабел. За целта е използвана технологията Qi, което означава, че може да използвате почти всички налични подложки, а освен това и някои смартфони за зареждане. Поддържа се и бързо зареждане.

Заключение

FreeBuds Pro 2 определено са премиум попълнение, на което си заслужава да обърнете внимание, ако се занимавате професионално с музика или пък просто искате решение от висок клас. Отчита се значително подобрение спрямо предходния модел, по отношение на шумопотискането и качеството на звука.

Няма как да пропусна, че моделът е създаден и съвместно с експертите от Devialet, което именно допринася за по-добрия звук. Дизайнът на слушалките е нетрадиционен и компактен, като това също е нещо, с което можете да се отличите от останалите. Към момента цената на FreeBuds Pro 2 е 399 лв., което е и очаквано.

Pavlin Lukanov

4 thoughts on “Ревю: Huawei FreeBuds Pro 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *