Lenovo с ръст на приходите за девето поредно тримесечие

Lenovo Group обяви резултатите си за първото тримесечие на фискалната година – групата подобрява рентабилността си и увеличава приходите за девето поредно тримесечие. Нетната печалба за първото тримесечие достига 516 млн. $, бележейки ръст от 11%. Приходите за същия период се равняват на почти 17 млрд. $, или увеличение от 0,2%.

37% от приходите на групата вече се генерират от бизнес дейности, различни от продажбата на компютри, затвърждавайки нейната стратегия за постоянна трансформация и инвестиции в диверсификация на бизнеса. Lenovo Group запазва поетия курс към удвояване на разходите за научноизследователска дейност с увеличение от 10% за тримесечието, в комбинация с 29% повече назначени служители в R&D направлението на годишна база.

Solutions and Services Group (SSG) – силен растеж, висок марж и висока рентабилност за цялата група

IT пазарът продължава да бележи силен ръст, свързан с утвърждаването на хибридната работа. Същевременно възходът на дигитализацията стимулира търсенето не само на устройства, но и на цялостни иновативни решения за работните места. Очакванията на компанията са до 2025 г. пазарът на вертикални интелигентни решения да удвои своя размер.

За Q1 SSG регистрира ръст на приходите от 23%. Нивата на оперативния марж също се запазват високи и достигат почти 23%. Подразделението обяви, че стартира хибридни мултиоблачни решения и ще продължи да развива портфолиото си от услуги в посока устойчивост.

Infrastructure Solutions Group (ISG): рекордните приходи и ръст на рентабилността продължават и през новата фискална година

Големият ръст на пазара на ICT инфраструктура повлиява благоприятно на приходите на ISG, които нарастват с 14%, преминавайки за първи път в историята на групата границата от 2 млрд. $. Очакванията на компанията са пазарът на Edge инфраструктура да надхвърли 41 млрд. $ до 2025 г ., а пазарът на съхранение на данни да достигне 36 млрд. $ за същия период.

Intelligent Devices Group (IDG): пазарният лидер

IDG обяви оперативна печалба от над 1 млрд. $, запазвайки позицията си на световен лидер по продажба на компютри. Този значителен успех се дължи на силния растеж в премиум сегментите като гейминг и работни станции. Сред положителните тенденции в дългосрочен план се очертава и запазване на повишеното търсене на компютри спрямо предпандемичните нива.

22% от приходите на IDG идват от смарт устройства, различни от компютри и решения за интелигентно сътрудничество. Подразделението реализира и ръст от над 20% на годишна база на приходите от продажба на смартфони. Интересно е да се отбележи, че увеличените продажби се дължат не само на традиционните за сегмента пазари на Латинска и Северна Америка, но и благодарение на развитието на пазарите в Европа и Азия.

Фабрика в Европа

През юни 2022г. Lenovo официално отвори вратите на първото си вътрешно производствено предприятие в Европа. Базирана в Унгария, фабриката се фокусира основно върху изграждането на сървърна инфраструктура, системи за съхранение и висококачествени работни станции, използвани от клиенти в цяла Европа, Близкия изток и Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *