CyberOne – първият човекоподобен робот на Xiaomi

CyberOne е първият човекоподобен робот на Xiaomi, като негов прототип беше показан по време на вчерашното събитие на компанията. Моделът е най-новото попълнение в серията роботизирани устройства на китайците, Cyber, присъединявайки се към анонсираното миналата година кибер куче, Cyberdog.

Новият робот има два крака, две ръце, тяло и глава като може да се движи и носи полезен товар. Той може също така да засича човешки емоции и да разпознава околната среда. CyberOne е с височина 177 см., тежи 52 кг. и има до 21 градуса свобода на движението, като постига време на реакция 0.5 милисекунди, симулирайки човешките движения.

Всяка става има мотор, който отговаря за движенията, като в случая става дума за високоефективен мотор с тегла 500 гр. и мощност 30 нютон-метра за горните крайници. В кръста мощността е 300Nm. CyberOne може да носи до 1.5 кг. с една ръка и е оборудван с модул за зрение, което му позволява да възприема околния свят в 3D.

Освен това се разпознават индивидуални жестове и изражения, като моделът може да отличава до 85 типа звуци и 45 човешки емоции, включително щастие и тъга. Добавен е и извит OLED модул в своеобразната глава, за показване на интерактивна информация в реално време.

От компанията отбелязват, че в сравнение с индустриалните роботи, хуманоидните такива изискват много повече усилия за разработка и производство. В процеса са въведени редица нови технологии. Това разбира се предоставя и възможност на компанията да демонстрира собствените си възможности в тази насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *