Acronis Cyber Protect Home Office е ефективно цялостно решение за бекъп и защита

В последните години все по-голяма част от живота ни минава в дигиталния свят, като това има своите положителни, но и негативни черти. Сред негативите разбира се са опасностите от загуба на данни, а и хакерски атаки и вируси, които могат да имат сериозни последици. Затова е редно да имаме и адекватна защита. Това важи в особена сила с многото възможности за отдалечена работа, когато разчитаме на устройството си и за работа.

Решенията тук са много като повечето от тях предлагат частично покритие на широкия набор от неочаквани събития. Днес обаче разглеждаме продукт, който включва в себе си всичко необходимо, за да сте спокойни за данните и устройството си. Става дума за новата версия на Acronis Cyber Protect Home Office.

Но да започнем отначало с процеса по инсталация, който е бърз и лесен. Трябва да уточним, че ако вече имате Acronis True Image 2021 или предходна версия на Acronis Cyber Protect Home Office, тя ще бъде обновена до новата версия, която разглеждаме, като бекъп файловете се запазват. Иначе новата инсталация е лесна, като стартирате изтегления инсталационен файл и следвате стъпките, които включват въвеждане на сериен номер и създаване или вписване в акаунт.

След това получавате достъп до програмата и нейния основен изглед. Първият раздел за бекъп на данните ви. Тук можете да направите резервно копие на цялото устройство, отделен диск или избрани папки и файлове. Бекъпът може да е на външен диск или в облачното пространство, като има и опция за криптиране, което подсигурява допълнителна защита. От този раздел можете също така да възстановите бързо и лесно данните си.

Вторият раздел е свързан с цялостната защита на устройствата ви, включително от доста неприятния тип рансъмуеър атаки, които станаха мащабни през последните години. Е Acronis има ефективно решение в тази насока със специалната си защита. Софтуерът предпазва данните ви от актуални рансъмуеър заплаха, пресича атаките и има система за отчитане на подозрителни процеси. Защитата е в реално време, което означава, че няма нужда ръчно да сканирате устройството си.

В настройките към този раздел имате достъп до регулиране на активната защита, сканиране срещу вируси, оценка на уязвимостите и разширени възможности. В първия раздел активирате защитата в реално време, която работи на заден план докато вие вършите ежедневните си задачи. В раздела за защита е и вграденото антивирусно решение, с което можете да сканирате компютъра си цялостно или бързо, а по избор и в определен график.

При отдалечена, но и не само, работа разчитаме на решения в за видео конферентна връзка. Acronis Cyber Protect Home Office защитава платформите Zoom, Cisco WebEx и Microsoft Teams. Така никой няма да се включи неочаквано в обаждането ви, а личните данни са защитени. Сред решенията за защита е и уеб филтрирането, което защитава от зловредния софтуер, който се разпространява при браузинг. При засичане на подозрителна дейност от даден сайт, страницата автоматично бива блокирана, а има и раздел, в който можете да следите тази дейност.

Следващият раздел е за архиви, а тук, както подсказва и името, можете да архивирате старите си файлове така, че те да не заемат пространство на работната ви машина. Архивите могат да са на външно устройство или в облака – Acronis Cloud. Доста полезна опция ако имате много файлове, които не са ви нужни в ежедневието, но все пак може да ви потрябват в даден бъдещ момент.

Идва ред и на раздела за синхронизиране. Тук можете да настроите папки и файлове, които да се синхронизират с облака или с друг компютър, който е с инсталиран Acronis Cyber Protect Home Office. Така ще имате достъп до работните си файлове когато ви се наложи да работите от резервна машина например.

Стигаме и до раздела Инструменти, в който има някои полезни опции. На първо място това е опцията за клониране на диск, която може да е жизненоважна за работата ви. Чрез нея имате клонирано копие на работния си диск, включително с операционната система и приложения. Така ако нещо се случи с основния ви диск, винаги можете да използвате клонирания, за да не забавяте работата си.

Сред останалите, инструменти, които си заслужава да споменем са тези за създаване на зареждащ носител. Така възстановяват компютъра си в случай на проблем със зареждането на операционната система. С Acronis Universal Restore пък можете да възстановявате данните си на различен хардуер. Acronis Cyber Protect Home Office дават възможност още за почистване на системата, включително хронология, пароли и друга лична информация, Защитен дял Acronis Secure Zone, DriveCleanser за цялостно унищожаване на данни от диск и др.

Последните два раздела са Акаунт, в който проследявате информацията за абонамента си и наличното облачно пространство, с опция за подновяване и надстройка, както и системни настройки за езика на интерфейса, местоположение на бекъп от мобилни устройства, автоматично стартиране, известия и т.н.

Сред новостите в Acronis Cyber Protect Home Office през 2022 г. са възможността за модулна инсталация и отделният инструмент за изтегляне на вече създадени бекъп копия.

От компанията предлагат три издания на актуалното си решение за бекъп и защита, а именно Essential, Advanced и Premium с цени от съответно 49.99, 89.99 и 124.99 долара на година. Основните разлики са в наличното облачно пространство за съхранение, без, 500GB и 1TB, както и възможностите за поддръжка, отдалечен достъп до облачен бекъп синхронизиране през облака и т.н.

Както най-вероятно вече сте се убедили, това, което дава предимство на Acronis Cyber Protect Home Office е наличието на цялостно решение в един пакет. Става дума за ефективен бекъп, включително и клониране, което дава необходимото спокойствие за съдържанието ви. Освен това обаче получавате още и защита от вируси, а още по-важно, от рансъмуеър атаки, които са особено неприятни. Acronis Cyber Protect Home Office дори работи на заден фон и ви защитава в реално време. На фона на това интерфейсът е лесен за работа и много бързо можете да откриете желаните функционалности.

2 thoughts on “Acronis Cyber Protect Home Office е ефективно цялостно решение за бекъп и защита

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *