Ревю: KIVI 43U790LW – нов ТВ бранд в България

Винаги е интересно когато нов технологичен бранд навлиза на пазара в България. Това е добре за потребителите, тъй като засилва конкуренцията, а и дава по-голям избор. В този ред на мисли отскоро у нас официално са достъпни смарт телевизорите на украинската компания KIVI.

Тя е създадена през 2016 г. и разширява постепенно присъствието си в Европа. Компанията има и собствено подразделение за развойна дейност, което разработва оригинален софтуер, хардуер и медийни услуги. През последното тримесечие на миналата година KIVI е постигнала 1.3 милиона продажби. Освен това за 2021 г. делът ѝ в Украйна е 10%.

Така достигаме и до обекта на настоящото ни ревю, а именно смарт телевизорът KIVI 43U790LW. Както можете и да предположите, става дума за 43-инчов смарт телевизор, който в случая е с резолюция 4K HDR и работи под операционна система Android TV 9.

Дизайн

В случая разполагах с модела в бял цвят, но той се предлага още и в черен, като можете да изберете това в зависимост от интериора си. Трябва да отбележа, че дизайнът е доста приятен, като телевизорът стой върху две елегантни крачета и е с изчистени линии, като има опция за монтаж и на стена чрез стандарта VESA 200×200.

Веднага прави впечатление наличието на изключително тънки рамки от трите страни на екрана, като и четвъртата, тази отдолу, не е особено широка. Това позволява постигането на доста добро потребителско изживяване с голяма картина, без излишни елементи. В долната част на конструкцията има отвори за звуковата система.

Разбира се и гърбът на телевизора е от значение, тъй като там са разположени портовете. В случая те са в два панела в долната дясна част. Достъпът до тях е лесен, но много зависи как ще разположите самия телевизор. Иначе в комплект с телевизора идва и Bluetooth дистанционно управление с възможност за гласово въвеждане.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 43“ SMVA, 4K UHD (3840х2160), Direct LED, 350 cd/m2, HDR
  • Памет: 1.5GB RAM, 8GB за файлове
  • Безжична връзка: Wi-Fi 2.4GHz/5GHz, Bluetooth
  • Портове: CI, LAN, 3 x USB, 4 x HDMI (вкл. 2.1), 3.5 мм, mini RCA, оптичен звуков изход
  • Звукова система: 2 х 12W, Dolby Digital, Sound by JVC
  • Размери: 960 x 240 x 620 мм (със стойката), 7.3 кг.
  • Операционна система: Google Android TV 9
  • VESA: 200 x 200 mm

Картина и звук

Няколко са най-важните аспекти на един телевизор, но на първо място разбира се е качеството на картината. В това направление оставам с добри впечатления от предложението на KIVI. Освен голям екран (43“) има и висока резолюция (UHD), а има и поддръжка за висок динамичен обхват (HDR). Освен, че това звучи добре на думи, то има и реално изражение с консистентна репродукция на цветовете, адекватна яркост, дори в добре осветени помещения, както и плавна картина.

За целта разбира се ще ви трябва и съответното качествено съдържание. Аз тествах телевизора основно със стрийминг услуги, HBO Max и Disney+. Не забелязах накъсвания и насичания, а високата резолюция помага за доброто ниво на детайлност. Постига се и добър контраст, което е добро мерило за качеството. Има и технология за Upscaling, подобряване на качеството на съдържанието от по-ниска резолюция чрез изкуствен интелект.

Картината и звукът вървят ръка за ръка, като в случая има 2 х 12W високоговорители JVC с поддръжка на технологията Dolby Digital. И тук важи същото правило като при качеството на картината, необходимо е адекватно съдържание за да усетите разликата. Определено моделът предлага много силен звук, който е подходящ и за по-големи пространства. Качеството е добро, най-вече при високите, като не може да очаквате кой знае какво при ниските тонове (бас).

Android TV, свързване и дистанционно

Телевизорът разполага с пълнофункционалната операционна система Android TV 9. Тя включва достъп до голямо разнообразие от приложения. Тук разбира се са всички очаквани програми, включително Netflix, HBO Max, Disney+, Spotify, YouTube и т.н. Така получавате достъп до всевъзможни източници на съдържание. Навигацията в системния интерфейс е интуитивна и бърза, като основният екран е с лента със закачени приложения, включително и раздели със свързано съдържание. Поддържа се също така гласово управление и търсене, което не мога да кажа, че успях да тествам адекватно.

Моделът идва и с приложението KIVI Media, което е разработено от производителя. То включва разнообразно съдържание от телевизионни канали и филми, но по-голямата част са с платен достъп. Освен това са включени някои видео тренировки и има раздел за игри, но тъй като нямам време за такива неща, не мога да споделя впечатления за този аспект. Иначе има опция за свързване на контролер и облачен гейминг.

KIVI 43U790LW предлага всички очаквани опции за свързване и подаване на сигнал. Това включва ТВ тунер (DVB-T2/DVB-C), HDMI 2.1, както и USB портове. Освен това има двубандов Wi-Fi (2.4GHz/5GHz), предлагаща стабилна мрежова връзка за стрийминг. Разбира се има и вграден Chromecast, което дава възможност за излъчване от съвместими устройства с Android – смартфони и таблети. Освен това чрез Chromecast още да управлявате телевизора т смартфона си.

В комплект с модела идва Bluetooth дистанционно с функционалност за показалец. Това, че се използва Bluetooth връзка означава, че няма да е нужно да го насочвате към телевизора, за да го управлявате. Бутоните са меки и тихи, а опцията за показалец е особено полезна за лесна навигация.

Заключение

KIVI едва сега навлиза на пазар ау нас, но портфолиото на компанията е доста конкурентно. Моделът, който изпробвах е с цена 655 лв., като е добре позициониран по съотношение цена – параметри. Оставам с добри впечатления от картината и бързата работа на системата, а звукът е адекватен, имайки предвид ценовия клас. Освен това дизайнът е изчистен, красив и ненатрапчив. Налични са всички необходими опции за свързване, които можете да очаквате от съвременен телевизор. Като добавка, Android TV предлага лесна работа и свободата за инсталиране на разнообразни приложения и лесно изпращане на съдържание от смартфони.

Pavlin Lukanov

3 thoughts on “Ревю: KIVI 43U790LW – нов ТВ бранд в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *