LG осъществи пренос на данни през 6G

LG като завърши успешен тест на безжично предаване и приемане на 6G terahertz (THz) данни – в честотен диапазон от 155 до 175 GHz – и дистанция от над 320 метра в открита среда.

Това е станало на 7 септември във Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) в Берлин, Германия и е ключов момент за комерсиализирането на 6G THz за открити и закрити градски зони. Освен това е и значителен скок в сравнение с месец август през миналата година, когато LG доказа, че може да предава 6G THz данни на дистанция от над 100 метра на открито.

6G, която използва ultra-wideband честоти, има сравнително малък обхват и може да се наблюдава загуба на мощност от предаването до приемането. За да разрешат този проблем, LG, Fraunhofer HHI, и Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) проектират заедно усилвател на мощност, който може да увеличи силата на предаването, и усилвател на приемника с нисък шум, който подобрява качеството на входящия сигнал.

Използван в скорошна демонстрация, многоканалния усилвател на мощност на организацията има сила от над 20dBm, което е увеличение от над 5dBm в сравнение с решението на LG и Fraunhofer HHI & IAF при предишния им тест. Използван е и усилвател на приемника с нисък шум, който минимизира генерирания шум при приемания сигнал. Тези нови технологии са интегрирани в последния модулен дизайн на LG, който е много подходящ за бъдещо производство на IC (Integrated Circuit), за да улесни пътя до последваща комерсализация.

„С успеха на последната ни демонстрация, ние сме една стъпка по-близо до реализирането на 6G скорост от 1 terabit (TB) в секунда както във вътрешни, така и във външни градски райони,“ каза д-р Ким Бьонг-хун, технически директор и изпълнителен вице-президент на LG Electronics.

Дискусиите относно стандартизацията на 6G мрежата, се очаква да започнат около 2025 година, а комерсализацията на технологията е планирана за 2029 година. В сравнение с 5G безжичната мрежа, 6G ще предостави по-добра скорост за предаване на данни с по-ниска латентност и по-висока надеждност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *