Ревю: Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra

От няколко години на пазара има нов тип домакински уреди, които могат да са от полза в ежедневието на практика за всеки дом. Става дума за роботите прахосмукачки, а сред добре познатите ни производители с такива модели е и Xiaomi. Сега в настоящото си ревю ще ви запозная именно с едно от актуалните предложения на компанията и това е Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra.

Устройството включва редица смарт технологии и ще е от полза за поддържане на чистотата в дома ви. Както подсказва и името на модела, той включва и моп за още по-ефективни резултати. На фона на това са добавени и редица функционалности за лесно управление.

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra има стандартен дизайн като е с кръгла форма и значителни размери, което е и очаквано. В предната му част има 3D сензор за избягване на препятствия, а отзад има решетъчно покритие за преминаване на въздушната струя. Отгоре е поставен капакът на отдела за контейнера за прах, а отдолу има още сензори, колела за придвижване, две четки и резервоар за вода с моп. Тук са и пиновете за зареждане.

Стандартно моделът идва със зарядна станция, но има и опция за станция за автоматично изпразване на контейнера за прах, което е допълнително улеснение.

Основни характеристики:

  • Тегло: 4.15 кг
  • Размери: 353 × 350 × 98.8 мм
  • Свързаност: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
  • Батерия: 5200 mAh
  • Основни функции: сухо и мокро почистване, картографиране – LDS сензор
  • Резервоар за вода: 200 ml
  • Резервоар за прах: 550 ml
  • Всмукателна мощност: 4000 Pascal
  • Ниво на шум: 72 децибела
  • Преодолява до 2 см прагове

Бърз старт и функционално приложение

След като добавите всички елементи към модела, можете да го свържете към приложението Xiaomi Home, с което получавате множество възможности за управление. Преди първата употреба ще е необходимо да налеете вода в резервоара и да отстраните защитните елементи, както е указано в ръководството. Общо взето първоначалната настройка и свързване са изключително лесни и бързи, като можете да се справите дори в рамките на десетина минути.

Оттук нататък е още по-лесно, като веднага можете да започнете да почиствате, или с натискане на бутона за включване, или със задаване на команда през приложението. При първото почистване роботът прави карта на жилището ви, като можете да я видите в приложението, а отделните помещения се показват в различни цветове.

На видно място получавате информация за изчистената повърхност, време на почистване и ниво на заряд на батерията. Наличен е бърз достъп до избор за почистване на конкретна зона, пауза/старт на чистене и връщане към зарядната станция. Наличен е и избор между четири режима на работа, включително тих, стандартен, силен и турбо, като последните два са при почистване на килими. Има и опции за три нива на изпускане на вода, ниско, средно и високо.

Тук можете също така да преглеждате историята на почистване, създавате карти, редактиране на зони, създаване на зони със забранен достъп, почистване по график и т.н. През приложението се виждат и нивата на износване на филтъра, страничната и основни четки. Предоставя се и опция за заключване на бутоните, което предотвратява натискането им от деца.

Работа

Роботът е доста ефективен за ежедневно почистване, като това може да ви спести време през седмицата, като все пак ще е добре поне веднъж седмично да правите и ръчно почистване с прахосмукачка и моп, за отлични резултати.

За почистването се разчита на всмукателна мощност 4000 паскала, което е достатъчно за адекватно почистване. Отпадъците се събират чрез две четки, странична и основна, а прахът се съхранява в резервоар с вместимост 550 милилитра. Него в общия случай ще трябва да почиствате веднъж на няколко почиствания. Освен това има и резервоар за вода в задната част, който служи за допълнително почистване чрез моп. Мопът е препоръчително да се почиства след всяка задача.

Моделът е с доста ефективни сензори, с които разпознава околната среда и няма проблеми да заобикаля предмети, а това е полезно ако имате доста разхвърляни вещи. Тук обаче е моментът да отбележа, че за оптимални резултати трябва да разчистите максимално. Също така нивата на шум макар да не са особено високи, все пак са значителни при 72 децибела, като е най-добре да го ползвате когато не сте вкъщи.

Роботът може да преодолява прагове с височина до 2 сантиметра, което е полезно, при мен дори се качва върху смарт кантара. Няма и опасност той да падне по стълбите и т.н. Сензорите отчитат и височината на шкафове и други мебели, за да се отчете дали моделът може да мине под тях и да почисти без да се заклещи.

Почистването на зона от 40 квадратни метра в моя случай отнема около 40 минути, което е доста приемливо и можете да пуснете робота докато сте на работа, или ако работите от вкъщи, докато имате някоя задачка навън. С един заряд на батерията, по данни на компанията, е възможно почистването на зона от 240 квадратни метра в стандартен режим.

Заключение

Впечатленията ми от Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra са основно положителни, като можете да разчитате на него за поддържане на дома си, а защо не и офиса, в добро състояние. Моделът има ефективни сензори, които работят в реално време, висока всмукателна мощност и моп функция за добавена стойност. Освен това са достъпни и множество функционалности през приложението, а те правят работата с устройството много по-ефективна. Цената на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra към момента е малко под 900 лв.

Pavlin Lukanov

One thought on “Ревю: Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *