Ръст на плащанията през POS в България

Споделете публикацията:

През миналата година Mastercard стартира проучване на пазара на дигиталните плащания в 7 европейски държави – България, Австрия, Гърция, Румъния, Сърбия, Унгария и Хърватия. В обхвата попадат данни за инфраструктурата, запознатостта и употребата на дигиталните плащания. Изследването е базирано на информационен микс, включващ официална статистика за платежната система, данни на Mastercard и първично допитване.

Инфраструктура: Добра основа за дигитализация на плащанията

Статистиката сочи, че в потребителите в България разполагат с общо над 12 млн. разплащателни сметки и над 7.2 млн. платежни карти – средно по 1.5 карти на потребител на възраст над 15 години. Кредитните карти пък достигат внушителната цифра от 1 милион по данни на БНБ.

В същото време доброто разпространение на картите се комбинира с висок брой ПОС терминали – 125 000 действащи устройства за 2021 г., като делът на приемащите безконтактни физически карти е 84%. В същото време, увеличението на предлаганите алтернативни решения за терминални устройства допринася за дигитализацията на малките предприятия, благодарение на удобствата, които предлагат. Иновативното решение SoftPos дава възможност търговците да превърнат всяко опериращо под Android мобилно устройство в терминал за получаване на безконтактни NFC плащания. Пандемията увеличи дела на електронна търговия, което създава необходимостта търговците да допълнят физическото си присъствие с онлайн такова, стимулирайки потенциалния растеж на ПОС мрежата.

Запознатост: Потребителите смятат за по-сигурни и удобни най-често ползваните решения

87% от българите, участвали в допитването заявяват че познават добре традиционно наложилите се банкови преводи и безконтактни разплащания на ПОС. Новите технологии, които навлязоха на пазара в последните години, като мобилни портфейли и плащане със смарт джаджи като часовници и гривни са добре познати само на 42% от потребителите.

По отношение на онлайн платежните методи – плащане с въвеждане данните от картата на ръка е по-добре познато (74%), отколкото използването на предварително запаметени идентификационни данни на картата (Card on File) – 63%. В същото време по-голяма част от активните онлайн потребители в България (66%) се възползват от удобството на услугата за предварително запазване на данните на картата. Наложеният платеж остава предпочитаният метод за онлайн покупки (58%). Плащането с карта, обаче – при доставка или онлайн, е по-често избираният метод за плащане при пазаруване, спрямо кеша – 40% най-често плащат онлайн с карта и 15% – при доставка, на ПОС терминал. Само 2% използват мобилен портфейл за плащане.

В България са отчетени най-малък процент потребители, които пазаруват онлайн, но очакванията са за значителен ръст в следващите години, благодарение на нови решения, които ще повишат сигурността, удобството и бързината на транзакциите.

Безконтактното плащане се оценява като най-удобният метод и се нарежда на второ място след плащането в брой по критерий сигурност според българските потребители. Иновациите, като мобилни портфейли или смарт часовници, се считат за по-малко сигурни и по-малко удобни в сравнение с по-традиционните методи.

Интересно е да се отбележи, че почти 70% от участниците заявяват, че биха избрали платежното решение, което е най-подходящо за дадената ситуация. Проучването показва, че българите се смятат за по-отворени към възприемане на нови решения, отколкото други държави.

Употреба: Ръст на плащанията през ПОС спрямо тегленията на банкомат

Индексът отчита голям потенциал за нарастване на употребата на различни дигитални методи за плащане в България – добре развитата инфраструктура и високата информираност на потребителите са стабилна основа и за нарастване на употребата на различни решения. Тук страната ни се нарежда сред Румъния, Гърция и Унгария, с близки до средните резултати.

Българите продължават да разчитат на кеша – обемът на транзакциите на банкомат със своите 74% от общия обем запазва нивото си от последните години. За сметка на това броят на транзакциите при ПОС се увеличава за сметка на тегленето на банкомат – 66% за ПОС от общия брой (329 млн. бр. транзакции), за сметка на тегленето от банкомат – 34%. Това показва, че потребителите предпочитат да плащат малки суми с карта, като това най-вероятно се дължи на широкото разпространение на безконтактната технология, но продължават да теглят голяма част от парите си на банкомат.

Според проучването, 54% от потребителите получават целия си месечен доход по дигитален канал, 27% получават само част от него по банков път и 8% получават целия си доход в брой. В същото време 41% от тези, които получават възнаграждението си поне отчасти по банковата си сметка, теглят поне половината от сумата в брой сочи проучването на Mastercard. Наред с това по данни на НСИ за 2021г., делът на активни карти спрямо общия брой издадени карти е над 75%, което сочи, че повечето български картодържатели използват своите карти активно.

С развитието на електронната търговия и диверсификацията на разплащателните методи, очакванията са плащанията с карта онлайн да изместят наложения платеж, като предпочитан метод. Разпространението на мобилни портфейли и смарт джаджи също вероятно ще окаже влияние за увеличаващото се ползване на картови плащания и ще подобри резултатите в следващите години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.