Интервю: Какво стои зад успешната формула на телевизорите KIVI

Споделете публикацията:

Отскоро на пазара в България има нова марка смарт телевизори, а именно украинската KIVI. Компанията разширява присъствието си в региона, като дори имах възможност да тествам един от телевизорите им, от който останах с доста добри впечатления.

Чрез настоящото интервю ще научим малко повече за бранда и за използваните от него технологии. За целта разговаряме с Аркадий Зубритский, ръководител продуктова разработка и производство в KIVI. Той е част от компанията от основаването ѝ преди над шест години. Зубритский отговаря за разработката на нови продукти, производствен контрол и комуникация със стратегически партньори, като MTS, Google, Mediatek, JVC и т.н.

Първо, благодаря за отделеното време. KIVI е нов бранд на пазара в България, но е добре познат в Украйна. Можете ли да споделите с нас как започна всичко през не толкова далечната 2016?

Всичко започна с малък екип и идеята, че можем да осъществим реална промяна на пазара за телевизори.

В действителност периода от 2016 до 2019 може да се определи като „тъмни времена“ за сектора. Няколко марки управляваха световния пазар, а останалите се опитваха да предложат на потребителите поне адекватни продукти. Повечето средни по големина и малки брандове почти се отказаха от постигането на „златната среда“ и се фокусираха основно върху конкурентната цена и донякъде полезни хардуер и софтуер.

В това ние видяхме не само възможност за създаване на продукти, които да ни задоволят като технологични ентусиасти, но и да заемем позицията в средния клас, която тогава почти не съществуваше. Отидохме в Китай, където проведохме редица срещи, за да изберем измежду най-големите производители на телевизори. Поглеждайки назад към този период, нашият избор е точен и с поглед към бъдещето.

Започнахме с малки неща, подобряване на звука, хардуера и софтуера, за да могат потребителите да усетят разликата. Година след година все повече елементи от продуктите ни станаха персонализирани.

Новата ви серия телевизори има отличителен дизайн с тънки странични рамки около екрана, а зад това стои вашия дизайнерски екип. Колко хора са включени в този процес?

Към момента нямаме вътрешен дизайнерски екип. Актуалният дизайн е разработен под ръководството на развойните ни екипи в три различни дизайнерски къщи.

След създаването на множество различи визии стигнахме до концепцията за тънките линии, която определяме и като актуален дизайн. След създаването на дизайна открихме китайски компании, които ни помогнаха да го изчистим чисто механично и да създадем собствени отливки.

Освен това работите съвместно с Google за интеграцията на androidtv, Chromecast и Google Assistant в телевизорите си. Можете ли да ни разкажете повече за този процес. Това означава също така, че сте решили да не разработвате собствена операционна система? Въпреки това имате и собствено полезно решение, KIVI MEDIA, можете ли да споделите повече информация за него?

Имахме нещо като собствена операционна система от 2016 до 2019. Използвахме AOSP като основа и създадохме собствен UI\UX с множество функционалности. Този подход всъщност ни позволи да създадем множество персонализирани функционалности и опции, които все още не са широкодостъпни.

Така например през 2017 вградихме собствена OTT платформа директно в основното меню на телевизорите ни, а през 2018 се фокусирахме върху наличието на поддръжка на най-новите кодеци и функционалности, а и създадохме по-добро приложение за смартфони, с което се постига пълно управление на телевизора по нови начини. През 2019 вградихме опцията FarField, като потребителите вече можеха да включват телевизора с гласова команда. Въведохме персонализиран звук с DSP, функцията FindMe (откриване на дистанционното с бутон на телевизора) и още много други уникални и полезни функционалности.

Този подход обаче имаше и последствията си. Колкото повече създавахме, толкова повече се повишаваше рискът от наличие на бъгове. Въпреки, че използвахме най-добрия хардуер, беше възможно достигането до момент на забавяне на работата, както и проблеми със стабилността и цялостната производителност на продуктите ни.

Затова имахме два избора: или да разширим развойния си екип и да увеличим инвестициите в тази насока или да открием компания, която да ни помогне да решим всичките си проблеми със софтуера.

Така и започна работата ни с Google. Въпреки, че бяхме принудени да жертваме много от изискванията си и от специалните функционалности, получихме наистина стабилна, бърза и надеждна основа за софтуера ни чрез Android TV. Google има различен подход относно създаването на всеки нов продукт. Една от основните разлики е, че една и съща основа се използва от множество различни брандове и продукти, което им позволява да откриват всички проблеми и да ги отстраняват бързо.

Имайки предвид всички настоящи ограничения и визията ни за създаване на полезни инструменти за забавления, появата на KIVI Media беше неизбежна.

С KIVI Media не само се опитваме да помогнем на потребителите си да решават проблеми като търсене на релевантно съдържание или дори предлагане на такова (повярвайте ни, обикновените потребители не знаят, кое VOD\OTT приложение да изберат за нуждите си или дори какво са OTT\VOD), но освен това искаме да им покажем и всички съвременни възможности на смарт телевизорите като платформа.

Затова KIVI Media не само предлага опростен достъп до безплатни канали и филми (според региона), но също и уникална фитнес програма, създадена от професионалисти и за широк кръг потребители, облачен гейминг с отлична производителност в Европа, игри за приятелите и семейството, които създават конзола за до 16 човека. Освен това планираме да разширим допълнително обхвата и локализацията, като сме съсредоточени и фокусирани в тази насока.

Как избирате какви панели да използвате?

Пазарът на панели като цяло е най-агресивният и труден за сдобиване с наличности. Имаме стратегия, която включва определени параметри и работи при всички снабдителни вериги и почти без спиране.

Тази стратегия включва не само определени размери и ценови сегменти, но и дълъг списък от изисквания за панелите, както и избрани производители, от които сме готови да ги получим.
Към момента работим с няколко производителя едновременно (подобно на повечето компании) от четирите най-големи.

Всеки нов панел, който планираме да използваме преминава не само през референтна оценка, но и през двустепенна процедура по калибриране, преди да бъде одобрен финално.

Самият панел обаче е само част от дисплея. По отношение на конфигурацията на подсветката, обхват и параметри на дифузерите и поляризаторите имаме много по-голяма свобода, за да постигнем максималното качество от LCD LED телевизорите.

Друга много добра черта на телевизорите KIVI е звуковата система, можете ли да споделите повече за партньорството си с JVC и технологиите, които използвате?

Нашият подход по отношение качеството на звука е много прост: искаме да завършим телевизорите си с звук, който е присъщ за много по-скъпите устройства, но и да задоволим потребителите, за които е достатъчна и вградената в телевизора звукова система.

Независимо от усилията ни, почти всяка прилична домашна киносистема ще има по-добър звук от което и да е вградено решение. Освен това за силен и качествен звук се изисква по-голямо физическо пространство, което не се вписва в тънките телевизори.

За да постигнем резултатите си ние:

  • Създадохме собствен дизайн на конструкцията на говорителите
  • Проведохме дълъг и тежък процес по подбор на самите говорители (както основните, така и пищялките)
  • Калибрираме говорителите първо извън телевизора, а след това и в него, за да се създаде подходящ честотен отговор
  • Ограничихме максималния физически резултат на говорителите (на практика те не използват 100% от същинската си мощ, за да са стабилни и да дават еднакво ниво на производителност)
  • Уверяваме се, че хардуера и софтуера имат всички необходими съвременни функционалности и опции за пълния потенциал на говорителите

Потърсихме JVC около 2020 г. с цел подкрепа в разработката на звуковите системи. Те ни помогнаха с оценка на звука и настройката и предприеха процедура по сертифициране, за да тестват качеството на звука. Затова и имаме лого „sound by JVC“ на предната рамка на телевизорите ни (в зависимост от региона).

И накрая, тъй като тествах KIVI 43U790LW и той работи бързо и безпроблемно, какъв тип процесори използвате, също и в новата си серия?

Често казано няма нужда да знаете какъв тип процесори използваме. В смисъл, дори да ви кажем, това няма да е от значение. Всички характеристики на съвременните чипсети (SoC) за телевизори са просто … скучни.

Няма каквато и да е култура или търсене свързана с хардуера на телевизорите в тази насока. Почти никой (включително голяма част от любителите и хората, които правят ревюта) не знае какви чипсети се използват в момента при близо 100% от телевизорите на пазара.
И това е така основно поради няколко причини:

  • действителните характеристиките на централния и графичен процесори в телевизора не са от значение
  • ако сравните характеристиките на актуалните телевизори с тези при смартфоните или компютрите, те ще изглеждат абсолютно остарели
  • конкуренцията в това отношение всъщност е доста слаба и започна едва преди няколко години

Така, че може да сте чули някои готини имена на процесори, използвани от някои брандове. В същност обаче това основно са чипсети с по четири ядра, тактова честота под 2GHz, до 2GB RAM и до 16GB памет за файлове.

И това не е с цел някой да постигне по-ниска цена за продукта си. Това е така поради фактът, че телевизорите не се нуждаят от много повече в това отношение към момента.

Нивото на оптимизация за основните софтуерни задачи на телевизора е на изключително високо ниво. Това важи и за най-използваните приложения за телевизионната платформа. Така например, най-евтините съвременни телевизори няма да имат каквито и да е затруднения с възпроизвеждането на 4K видео с динамичен HDR, 7.1 звук, 100fps и т.н. От друга страна съвременните компютри с десетократно по-висока цена ще срещат затруднения с това.

Имайки предвид целия сектор, използваме средно ниво чипсети за серията си телевизори от 2021 г. Те са бързи, надеждни и ще са стабилни дълги години. Липсват обаче някои екстри за по-високо ниво.

През 2022 г. използваме подобрен хардуер не само по отношение на централния процесор, но и при графичния. Без тази промяна нямахме да можем да предоставим на потребителите си функционалности като MEMC, Max Vivid, ALLM и много други.

Отново благодаря за отделеното време!

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *