СуперХостинг отчита ръст в търсенето на SaaS услуги за изработка на сайтове

Ръст в броя на активните българските сайтове, създадени със SaaS платформи, отчита най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ. Нейните данни показват 23% ръст на активните сайтове, изработени с помощта на SaaS платформата Сайт билдър към 1.07.2022 г., спрямо 1.07.2021 година.

По ниши сред клиентите, използващи тази система, най-силно онлайн присъствие има секторът на производството (9.6%), следван от търговията (8.9%), архитектурата и интериорния дизайн (7.3%), медицина (4.5%), арт и занаяти (4.3%) и организация на свободното време (4.1 процента). За същия период се наблюдава и нарастване от 17% на активните онлайн магазини, създадени чрез друга популярна SaaS система – Shopiko.

Инструментите от типа SaaS (Software as a Service) разчитат на месечен абонамент вместо на еднократна покупка. В случая този тип платформи включват всичко – от домейна и хостинга, през създаването на самия сайт, до оптимизацията за търсачки, множество интеграции и поддръжката.

Отчита се и ръст от 12% на активните SSL сертификати. С 22% са се повишили и активните управляеми виртуални сървъри (т.нар. managed VPS) за посочения период. Данните обхващат единствено клиентите на СуперХостинг.БГ, но компанията е най-голямата в този сегмент в България и поради това изнесените статистики имат представителен за пазара характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *