Основана от българи компания за AI привлече 24 млн. лв. инвестиция

Само през 2022-а година световната индустрия инвестира близо половин трилион долара в системи, базирани на изкуствен интелект (AI), като 87% от тези инвестиции се провалят. AI моделите се справят забележително в лабораторни условия, но често правят грешки при сблъсък с реални ситуации.

Основният проблем се дължи на това, че съвременните модели за изкуствен интелект се базират на стотици милиони параметри, което прави тяхната инспекция практически невъзможна. Това все повече блокира навлизането на модерните AI технологии в редица стратегически индустрии – производство, транспорт, медицина, сигурност.

За да решат този глобален проблем, българските учени проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков основават LatticeFlow заедно със свои колеги от ETH Zurich – проф. Андреас Краузе и д-р Павол Биелик. Мисията на компанията е да създаде първата в света индустриална платформа за изграждането на надеждни AI модели, отваряйки широко вратата за масовото навлизане на изкуствения интелект.

Само година след първоначално финансиране от 5 милиона лева, LatticeFlow привлича нова инвестиция от 24 милиона лева от световно известните американски и европейски фондове Atlantic Bridge, OpenOcean, и FPV Ventures. Това се случва след бурен растеж през 2022-а година, постигнат с първия продукт на компанията, който днес се ползва от американската армия, Федералното бюро за информационна сигурност на Германия, редица водещи (Fortune 500) американски и европейски компании (като Siemens), както и световни лидери в изкуствения интелект като Intenseye и Voxel AI. Българо-швейцарската компания печели и отличието #1 стартъп на Швейцария за изкуствен интелект (избрана от над 170 компании), и се нарежда сред топ 100 AI компании в света (CB Insights AI100).

Освен финансирането, LatticeFlow обяви, че ще отвори офис до INSAIT – първия институт на световно ниво в Източна Европа в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект, създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *