Lenovo с ръст за 10-то поредно тримесечие

През изминалата седмица излязоха резултатите за второто тримесечие на фискалната година за Lenovo Group – нетният доход отбелязва ръст с 6% на годишна база, достигайки 541 млн. щ. д., докато приходите на групата нарастват до 17,1 млрд. USD, което е 3% повече на годишна база в постоянна валута.

Всички основни бизнес сегменти отбелязват оперативна печалба. Бизнес звената, ангажирани с дейности, различни от производството на компютри, вече генерират над от 37% от общите приходи на цялата група. Компанията изпълнява и обещанието за удвояване на разходите за научноизследователска дейност в средносрочен план, които се увеличават  с 15% на годишна база през последното тримесечие.

Solutions and Services Group (SSG) сегмента отбеляза силен растеж, което води до висока рентабилност за цялата група.

През последното тримесечие приходите на SSG са нараснали с 26% на годишна база, подобрявайки допълнително своя оперативен марж до 21,4%. Интересно е да се отбележи, че за първи път приходите от несвързани с хардуер решения и услуги вече надхвърлят 50% от бизнеса на SSG.

Подразделението продължава да изгражда хоризонтални решения за вертикални индустрии. Подобно е и решението за дигитален магазин на SSG, вградено в Lenovo AI Edge Server, което помага на един от най-големите търговци на храни на дребно в света да намали над 75% от грешките си при самообслужване на каса, без необходимостта от намеса на служител.

Infrastructure Solutions Group (ISG) – рекордни приходи и рекордна рентабилност.

134 млрд. щ. д. се очаква да достигне само сървърния пазар до 2025 г. Същевременно очакванията са, че пазарът на периферна инфраструктура ще нарасне над 21% CAGR, за да достигне 47 млрд. щ. д., а пазарът за съхранение ще премине границата от 36 млрд. щ. д.

Подразделението отбелязва за второто тримесечие рекордни приходи от 2,6 млрд. щ. д., което е ръст от 33% ръст на годишна база. Оперативната печалба, със своите 36 млн. USD,бележи нов рекорд.

Intelligent Devices Group (IDG): – пред конкурентите по рентабилност

Макар че пазарът на компютри и таблети намаля в краткосрочен план, дългосрочните очаквания са да остане по-висок от предпандемичните си нива. За второто фискално тримесечие, подразделението достига водеща в индустрията рентабилност от 7,4%, основно благодарение на представянето на премиум сегментите с висока добавена стойност. IDG успя да затвърди глобалната позиция на Lenovo като компания за компютри №1 в света – Lenovo държи първото място  в четири от пет географски области, увеличавайки разликата с ключовите си конкуренти.

Смартфоните на групата, също защитават силните си пазарни позиции от №2 и №3 съответно в Латинска Америка и Северна Америка.

Lenovo – сред най-иновативните компании, с мисъл за планетата

През септември Lenovo зае 24-то място в света като една от най-иновативните компании в годишния индекс на Boston Consulting Group. На Tech World 22 компанията демонстрира редица нови идеи, сред които беше и удължаващия се дисплей за смартфон, както и технологията за потапящо телеприсъствие „Cyber Spaces“.

Компанията е ангажирана и за намаляване на въглеродните емисии, като получи най-висока оценка AA+ в индекса за корпоративна устойчивост на Hang Seng за 2022 г.,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *