Компанията майка на Facebook, Meta, съкращава 11 000 служители

Meta, компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че ще съкрати 11 000 служители, което е около 13% от общия брой на работната ѝ сила. Главният изпълнителен директор на компанията, Марк Зукърбърг, споделя, че това се налага заради бързото разширение, което е предприето по време на пандемията, като очакванията за продължителен растеж не са се оправдали.

Той добавя, че Meta ще стане по-ефективна, като ще бъдат съкратени разходи за персонал, а повече ресурси ще бъдат разпределени към малки проекти с висок растеж, включително изкуствен интелект и метавселената. Към септември компанията е имала 87 000 служители, а това ще са първите значителни съкращения от основаването ѝ през 2004 г.

Сред причините за съкращенията са лошата икономическа среда в САЩ, както и засилената конкуренция. Това включва възходът на TikTok и ограниченията, които Apple въведе по отношение на личните данни на потребителите си. Освен това има и огромни инвестиции в метавселената, които не се възвръщат.

Компанията не се представя добре и на фондовата борса, като е загубила 70% от стойността си през настоящата година. През изминалите седмици бяха отбелязани загуби от 700 милиарда долара в пазарна стойност.

Съкращения предприемат и други технологични компании. Сред тях са Salesforce, Snap и Twitter.

Съкратените служители в Meta ще получат 16 седмични базови заплати и две допълнителни седмици за всяка година в компанията. Зукъръбърг добави още, че с малки изключения поне до първото тримесечие на идната година няма да бъдат наемани нови хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *