Всеки пети българин плаща със смартфон в магазина

Смартфоните дотолкова навлязоха в бита ни, че вече започват и да изместват физическия портфейл при пазаруването, показват резултатите от проучване на Visa за мобилните разплащания, проведено в страни от Централна и Източна Европа.

Мобилните устройства заемат все по-значима част от ежедневието, затова и повечето българи (65% от анкетираните) са готови пазаруват онлайн, разчитайки на тях. Почти всеки пети (18%) пък вече предпочита да плаща със смартфон във физическите магазини. Този тип разплащане е високо ценен от българските потребители основно заради своите сигурност, удобство, и бързина.

Смартфоните отдавна не са само за провеждане на телефонни разговори сочи проучването на Visa, проведено в Полша, Чехия, Унгария, Румъния, България, Словакия, Словения и Хърватия.

Според него 85% от българските потребители търсят различни продукти и услуги чрез смартфона. Ползването на смартфон при онлайн плащане е най-предпочитано от румънците (81%), следвани от българите (74%), хърватите (72%), словаците (72%) и поляците (71%).

Множество приложения превръщат мобилните устройства в средство за разплащане и пазаруване, допринасяйки за увеличаването на популярността на този тип плащане. Българите са най-склонни да добавят разплащателната си карта си към приложения за пътуване (33% от анкетираните), доставка на храна (32%), стрийминг платформи (27%) и транспорт (21%). Според проучването всеки трети български младеж (18-24 години) е добавил своя разплащателна карта към поне едно мобилно приложение. За сравнение, този метод се ползва най-често от младите румънци (82%), словаци (80%) и унгарци (76%).

Плащането със смартфон в магазина вече не е новост

Подобно на пазаруването през интернет, повече от половината българи харесват безконтактните разплащания със смартфон заради удобството (56% от анкетираните) и бързината (54%).

“Доскоро беше малко вероятно да излезем от дома си без портфейл или разплащателна карта. Днес това се превръща в ежедневие не само за поколението Z или за технологичните ентусиасти. Вече 7 от 10 анкетирани българи на възраст 45-54 г. знаят, че могат да плащат със смартфоните си в магазините, а 19% се възползват от тази възможност, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.”

Декември е месецът на пазаруването, а 26% от потребителите в България планират да използват мобилни разплащания при пазаруване за Коледа.

Как да плащаме с мобилния си телефон?

С няколко лесни стъпки можете започнете да разплащате през телефона – необходимо е единствено да добавите банковата си карта към устройство, което поддържа разплащания (смартфон или смарт часовник). След това, когато сте в магазина, трябва да задържите устройството си над ПОС терминала, като преди това потвърдите плащането с пръстов отпечатък или лицево разпознаване , тъй като някои приложения изискват лицево разпознаване, за да одобрят разплащането. Добрата новина е че, всички POS терминали в България приемат безконтактни разплащания и навсякъде ще приемат плащането ви.

“Мобилните разплащания в магазина или онлайн са едни от най-сигурните. Всички трансакции с карта Visa, извършени със смартфон, смарт часовник или таблет, са защитени като всяка друга. Изключително важно е, че когато някой вкара данните от картата си в мобилния портфейл на устройството, Visa заменя данните му с уникален набор от цифри. Тази технология се нарича токенизация и осигурява допълнително ниво на сигурност, подчертава Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. От гледна точка на потребителите е важно плащанията да са сигурни, удобни и лесни за използване дори от хора с основни умения за работа с мобилни устройства. Днес плащането със смартфон е лесно, а добавянето на карта Visa към мобилно устройство е възможност, която отнема само няколко секунди.”

В случай на проблеми с покупката ( напр. ако стоката не е пристигнала, не отговаря на описанието, дефектна е, повредена е или просто не сте доволни) можете да се възползвате от услугата „chargeback“, предлагана при използване на карта Visa. Услугата дава допълнителна сигурност на купувача след извършване на плащането. Ако не успеете да решите проблема с търговеца, „chargeback“ дава възможност въпросът да бъде уреден чрез банката, която е издала картата Visa, която може да се опита да възстанови средствата от сметката на търговеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *