Стартира изграждането на разширение на TETRA системата в България

На 28 ноември беше даден официален старт на проекта „Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETRA система и радиорелейна мрежа, управлявани от МВР“. Договорът е на стойност 108 405 677 лв. без ДДС и е част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Развитието на ТЕТРА системата се реализира от консорциума „Национална Система за Критични Комуникации“, част от който са две компании – „Телком инженеринг ООД“ с дял от 79.30% (85 965 702 лв.) и „Телелинк Инфра Сървисис ЕАД“ с дял от 20.70% (22 439 975 лв.). Ще се заложи на ТЕТРА оборудване Airbus.

Проектът започва приоритетно с изграждане на базови станции от ново поколение за допълване на радиопокритието на съществуващата ТЕТРА мрежа на българо-турската граница. Дългосрочната цел е покритието да достигне над 95% от територията на България.

TETRA е съкращение от Terrestrial Trunked Radio, или наземно канално радио. Системата осигурява нискочестотна криптирана комуникация, която се използва за обмен на информация от военни и органи на реда, в помощ на населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *