Ревю: Sony XG300

От доста време насам не съм се захващал с ревю на звукова система, но отново дойде този момент, а обектът в случая е преносимият говорител от Sony – XG300. Моделът е интересен по няколко направления, дизайн, качество на звука, издръжливост на батерията и светлинни ефекти.

Все пак започваме от това, което ще видите първоначално, а именно дизайнът. Колонката е сравнително портативна, като е с размери 318 х 138 х 136 мм и тежи около 3 кг. В горната му част има лента, която се използва за удобно пренасяне, така можете да вземате устройството с вас където е необходимо.

Моделът е с цилиндрична форма и има покритие от плат, което го прави приятен на допир и с тактилно усещане. В горната част са разположени бутоните за управление, а отзад е панелът портове и допълнителни бутони, включително за активиране/деактивиране на светлинните ефекти. Отдолу има крачета за стабилно поставяне на равна повърхност. Доста полезна черта на модела е наличието на сертификация за прахо- и водоустойчивост IP67. Така ще можете да ползвате колонката и при дъжд. Има устойчивост и на солена вода.

Основни характеристики:

  • Високоговорители: Уфър (л/д)/високи честоти (л/д)
  • Високи честоти: φ20 мм; Уфър: 61 мм x 68 мм
  • Честотна характеристики: 20 Hz – 20 000 Hz (44,1 kHz дискретизация)
  • Кодек: SBC, AAC, LDAC
  • Свързване: Bluetooth 5.2, Audio In (3.5 мм жак)
  • Безжичен обхват: до 30 м.
  • Режими: Clear Audio+, MEGA BASS, LIVE SOUND
  • Батерия: до 25 ч. с един заряд
  • Размери: 318 x 138 x 136 мм, 3 кг.

Както е видно от параметрите, свързването може да е жично (3.5 мм жак) или безжично през Bluetooth. Ако използвате Android се поддържа технологията Fast Pair, която дава опция за свързване с едно докосване. За пълното управление на всички настройки можете да изтеглите приложението Music Center. Оттук можете да сменяте режимите на звука и светлинните ефекти, да обновявате софтуера и да пускате музика от приложения.

Има също така опция за свързване на множество съвместими говорители за по-мощен и всеобхватен звук. Освен това можете да свържете две устройства към колонката, което предлага удобство.

От бутоните на самата колонка можете да включвате/изключвате системата, активирате Bluetooth връзка, MEGA BASS, паузирате/стартирате плейбека и увеличавате и намалявате звука.

В основата на модела има общо четири високоговорители. Два уфъра и два за високи честоти. За разлика от кръглата диафрагма в стандартните модели, диафрагмата тук е с друга форма, което освобождава повече напрежение за по-висококачествен звук. Налична е и опция за подсилване на баса – MEGA BASS, който осезаемо засилва ниските честоти.

Звукът е доста силен и плътен, дори при по-високи стойности. Разбира се това зависи най-вече от качеството на източника, а и използваната връзка/кодек. Sony XG300 ще е идеален спътник за парти около басейна, на плажа, вилата или апартамента. Звукът покрива широко пространство и можете да се насладите на много добро качество. Това важи както за рок парчета, така и за рап изпълнения с ниски честоти.

Можете да използвате колонката и за озвучаване на филми и сериали – през телевизор, компютър или смартфон. Освен това е възможно да провеждате и разговори, но за микрофон се използва този в свързаните устройства.

От двете страни има и светлинна система, Ambient Illumination, която по подразбиране се синхронизира с музиката. Осветлението може да се настройва и от приложението Music Center.

И с цел да можете да се забавлявате по-дълго, моделът включва и батерия с висок капацитет, която дава до 25 часа с един заряд, което е впечатляващо. Освен това има и технология за бързо зареждане, с което се предоставят 70 минути възпроизвеждане за 10 минути зареждане. Функцията “Грижа за батерията” помага за избягване на прекомерно зареждане и поддържа батерията в оптимално състояние за по-дълго време.

Заключение

Sony XG300 може да е отличен спътник на всяко парти. Моделът има практичен дизайн с възможност за лесно пренасяне и водоустойчивост. Налична е също така приятна светлинна система, но освен това има и качествен и силен звук. Освен това можете да свързвате две устройства едновременно, а издръжливостта с един заряд е впечатляваща. Цената на колонката е малко над 400 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *