Над 7 млн. часа аудиокниги са изслушали българските потребители на Storytel през 2022 г.

Догодина Storytel ще отбележи четвъртата си година в България, като от компанията споделиха и редица интересни данни свързани с развитието си. Така например вече има над 4000 заглавия на български език и повече от 500 000 заглавия на английски език, а от скоро българските потребители имат достъп и до повече от 100 000 заглавия на италиански, испански и турски език.

През 2022 г. българските потребители на аудиосъдържание са изслушали близо 7 милиона часа, увеличавайки нивото на потребление спрямо 2021 г. Така България се нарежда сред пазарите с постоянно растящ интерес към аудиото, редом със Скандинавските държави, Полша, Нидерландия и САЩ. Най-предпочитани от българите жанрове са художествена литература, книги за самоусъвършенстване, любовни романи и литературни класики. Позовавайки се на мисията си да прави добрите истории по-достъпни навсякъде и по всяко време, Storytel продължава да създава разнообразно аудиосъдържание и да подобрява потребителското преживяване.

Тази година Марк Менсън и българският разследващ журналист Николай Стоянов оглавяват първите места на най-слушаните заглавия през годината редом с творби на Джон Кехоу, Дон Мигел Руиз и Фредрик Бакман. Новодошлите потребители в платформата на Storytel в България избират да слушат първо “Тънкото изкуство да не ти пука” от Марк Менсън, “OneCoin: Жената, която измами света” от Николай Стоянов, биографията на Илън Мъск, аудиодрамата “1984” от Джордж Оруел или поредицата на Дж. К. Роулинг за Хари Потър. Историите с най-висока оценка от слушателите са оригиналният аудиосериал на Storytel “Мамник”, “Хари Потър” и “Феята от захарницата”.

Много от най-любимите български актьори, журналисти, радио и ТВ водещи вече са част от разпознаваемите гласове на Storytel. Сред звездните имена зад добрите истории тази година застанаха Владимир Пенев, Деян Донков, Яна Кузова, Калин Врачански, Ана Пападопулу, Йоана Темелкова, Владимир Михайлов и много други. Портфолиото на Storytel не спира да се развива с над 100 отличителни гласове, които вдъхват живот на аудиоисториите. Сред тях изпъкват и рекордьорите Никола Стефанов и Даниел Цочев, записали по близо 100 заглавия.

Новите оригинални истории за 2022 са аудиопреживяването “1984” на Джорд Оруел, биографичният аудиосериал “Фрида – Да живее животът”, еротичната поредица “Оргазъм за ушите” и българската оригинална продукция “One Coin: Жената, която измами света”, която предстои да бъде издадена глобално през 2023 г. на английски език. Успешни заглавия от миналата година се завръщат с втори сезон начело с любовния аудиосериал “До дъно”, с участието на Калин Врачански и Яна Кузова, комедията “Шато Лакрот” и антиутопичната поредица “Граничен пост”. През годината приложението на Storytel се развива и с много функционалности, подобни на социална мрежа, които позволяват интеракция с всички любими автори, заглавия и разказвачи. Потребителите могат да следват, харесват, коментират, споделят и препоръчват, а най-амбициозните слушатели вече могат да си поставят конкретна цел за слушане с брой заглавия за определен период от време.

Най-очакваните заглавия за следващата година са новите продукции на Pottermore и Storytel на български език със звезден каст, нови Storytel Original продукции като “Пермафрост” на Васил Попов, както и детски, исторически, романтични и трилър сюжети и нов сезон на конкурса за оригинално аудиосъдържание – Storytel Studio vol.2, с темата “Светът след утре.” Талантът oт Storytel Studio 2020 Васил Попов, постига голям успех с историята за чудовището “Мамник” и вече е готов с второто си Storytel Original заглавие, което ще излезе в началото на следващата година. От дебрите на трънското село авторът се насочва към потайностите на Антарктида с нови митове и легенди, вплетени в неповторим сюжет.

Моделът на Storytel комбинира неограничен достъп до постоянно растящ каталог от заглавия, разпознаваеми местни автори и съдържание на локален език, което го превръща в предпочитана платформа за ползотворно прекарано време. Според изследване, проведено в Швеция през 2022 г., 94% от потребителите определят времето в слушане на аудиокниги като плодотворно, а 89% го намират за по-пълноценно от това, прекарано в социалните мрежи. За разлика от социалните мрежи, които по-скоро отнемат от времето, слушането на аудиокниги “печели” време, защото лесно се комбинира с други ежедневни дейности и същевременно носи нови знания, развлечение или разтоварване на слушателя. Потребителите на Storytel в глобален мащаб вече са над 2 милиона. Прогнозите за темпа на развитие на глобалния пазар на аудиокниги предвиждат той да достигне до USD 35 млрд. през 2030 година – близо 7- кратно увеличение от 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *