Visa с програма за дигитализирането на малкия бизнес

Тази седмица Visa обяви програмата си „България безБрой“, като целта ѝ е да насърчи дигитализирането на малките и средни предприятия (МСП). Благодарение на инициативата МСП, могат да въведат дигитални разплащания при преференциална такса по-малка или равна на 1% от стойността на трансакция, безплатна SIM карта (за POS терминалите, които се нуждаят от такава) и 20% отстъпка от цената на устройството, при неговата покупка в рамките на първите 12 месеца.

Програмата се осъществява в партньорство с български банки, правителствени институции и неправителствени организации и се отнася за бизнеси, които не са предлагали безналични плащания през последната година. Visa е помогнала за дигитализацията на 24,8 млн. малки и средни предприятия в световен мащаб, или 50% от многогодишната цел, която си постави през 2020 г. за дигитализиране на 50 млн. малки и средни предприятия.

Особено остро липсата на дигиталните разплащания се усеща на пазари и базари (42%), при фризьор, бръснар, козметик (45%), в такси (42%), при лекар, зъболекар или физиотерапевт (35%).

Visa сподели и интересни данни за нагласите на българите към парите и разплащанията, което е проведено през май 2022 г. съвместно с Evo Group. То показва, че парите носят чувство на значимост и са предпоставка за удобен живот, като има интерес към инвестирането на пари като начин за увеличаване на благосъстоянието им.

54% от българите предпочитат да плащат в брой, когато пазаруват във физически магазини, а 45% редовно намират за невъзможно да извършват електронни плащания при посещение на фризьор и козметик. 39% посочват липсата на POS терминал в магазина като причина да не могат да осъществят електронното плащане, а 52% избират плащане с карта при суми над 1 500 лв.

Друго проучване на Visa от ноември 2022 г. сочи, че 65% от българите са готови да използват смартфон за пазаруване и плащане онлайн, а 18% вече се възползват от това решение във физическите магазини. 76% употребяват мобилните си устройства при поръчване на стоки или услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *