Panasonic LUMIX S5IIX и S5II са с подобрена стабилизация и хибридна система за автофокус

Panasonic представя две нови попълнения в своята гама безогледални фотоапарати от серията LUMIX S: LUMIX S5IIX и LUMIX S5II. И двата модела са конструирани на базата на новоразработен 24-мегапикселов 35 mm пълноформатен (full-frame) CMOS заснемащ сензор и процесор за обработка на изображенията. Сензорът поддържа хибридна система за автофокус с фазово разпознаване (Hybrid Phase Detection Auto-Focus), за първи път при фотоапаратите LUMIX, докато новият процесор осигурява превъзходно качество на изображенията и видео производителност с висока побитова скорост, наравно с LUMIX S1H.

LUMIX S5IIX ще се предлага от пролетта на 2023 г., докато LUMIX S5II ще се предлага от зимата на 2023 г. И двата фотоапарата са съвместими с цялата съществуваща гама от 14 LUMIX S обектива, плюс други пълноформатни системни L-Mount обективи, произведени от L-Mount партньорите на Panasonic.

С нов процесор за изображения, разработен в рамките на партньорството L2 Technology, създадено от LEICA и LUMIX, и нов 24-мегапикселов заснемащ сензор, LUMIX S5II и S5IIX са първите фотоапарати LUMIX, които предлагат хибриден автофокус с фазово разпознаване.

Фотоапаратите използват нова хибридна система за автофокус, комбинираща автофокус с фазово разпознаване и автофокус с контрастно разпознаване. Бърза и надеждна, и извършваща измерване в 779 зони, новата система е в състояние да разпознае целеви обекти при трудни условия, като слабо осветление и контражур, и след заключването им да продължи да ги следи дори при поява на други движещи се обекти в кадъра.

Новият процесор осигурява възможности за видеозапис, включително вътрешен запис на 4:2:0 10-bit 6K (3:2) и 5.9K (16:9) видео с 30 кадъра в секунда, и 4:2:2 C4K и 4K видео с до 60 кадъра в секунда, докато новата нископрофилна система за управление на топлината позволява неограничена продължителност на записа без увеличаване на размерите на тялото на фотоапарата. Също така, фотоапаратите поддържат HFR (High Frame Rate) запис с висока кадрова честота до 120 кадъра в секунда, както и бавно и бързо заснемане с до 180 кадъра в секунда.

И двата модела поддържат редица профили за изображения, включително V-Log/V-Gamut с динамичен диапазон от 14+ стопа, както и новата функция REAL TIME LUT (използване на LUT в реално време), позволяваща LUT таблици на съответствие да бъдат качени на SD карта и директно прилагани във фотоапарата, вместо при постпродукцията. Добавени са още функции, като Waveform Monitor, Vector Scope и Zebra Pattern, както и функции като System Frequency (24.00Hz) и Synchro Scan.

LUMIX S5IIX и S5II се отличават и с подобрена система за стабилизация на образа, позволяваща качествено снимане от ръка при широк спектър от различни условия и ситуации. Новият Active I.S. (Активен стабилизатор на образа) осигурява изключително стабилен видеозапис, благодарение на оптимизацията чрез хоризонтална, вертикална и ротационна корекция. Компенсирайки до 200% повече заклащания, в сравнение с конвенционалната стабилизация, Active I.S. стабилизаторът е особено ефективен при традиционно предизвикателни условия за снимане от ръка, като използване на телеобектив или снимане по време на ходене.

Използваемостта е допълнително подобрена с новия лесен за управление 8-посочен джойстик, уголемен диск за настройки, 3.0-инчов сензорен монитор със свободен ъгъл и голям 3680K-точков OLED Live View визьор.

Фотоапаратите са създадени по строги стандарти за здравина и надеждност за използване на терен, като предната и задната им рамки са отлети от магнезиева сплав, а конструкцията им е устойчива на прах и водни пръски.

Свързаността е подобрена в сравнение с LUMIX S5, като всеки един от моделите LUMIX S5IIX и S5II е оборудван с пълноразмерен HDMI терминал тип A и високоскоростен USB 3.2 Gen 2 порт, плюс държач за закрепване на кабела с цел предотвратяване на нежеланото му изключване. Безжичната свързаност също е подобрена, като към 2.4 GHz Wi-Fi е добавен 5 GHz. Два слота за карти памет (и двата UHS-II) поддържат функциите Relay Recording (Щафетен запис), Backup Recording (Резервен запис) и Allocation Recording (Разпределен запис), а батерията с голям капацитет от 2200 mAh може да се зарежда от електрическата мрежа или чрез USB.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *