Срив на пазара за смартфони в края на 2022 г.

Доставките на смартфони бележат спад с цели 17% през последното тримесечие на 2022 г., а за цялата година с 11% до под 1.2 млрд. Цялата година се оказа доста предизвикателна за сектора, като това изглежда ще се прехвърли и в настоящата 2023 г. Данните са на компанията за пазарни анализи Canalys.

В края на годината лидер по доставки с 25% е Apple, а на втора позиция се нарежда Samsung с 20%. Местата обаче са разменени що се касае за цялата 2022 г. като делът на Samsung е 22%, а на Apple 19%.

Слабите доставки в края на годината се отдават на икономическите затруднения, както и нежеланието на търговците да се презапасяват с наличности. В този период се забелязва и спад в търсенето на по-скъпи устройства.

Анализаторите очакват производителите да подходят предпазлив тази година като дадат приоритет на печалбата и запазването на пазарните си дялове. За целта се ограничават разходи с цел адаптиране към пазарното състояние.

От Canalys прогнозират минимален ръст през 2023 г., но условията ще бъдат трудни. Очакванията са, че периодът ще е труден за пренаситени пазари с акцент върху средния към висок клас смартфони като Западна Европа и Северна Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *