Ревю: Huawei FreeBuds 5i – стилни и функционални

През изминалите години имах възможност да изпробвам безжичните слушалки Huawei FreeBuds 3i и 4i, които са сред достъпните попълнения на компанията. Те ми допаднаха заради това че пасват удобно в ухото и имат технология за активно шумопотискане. Сега до мен достигна и най-новият модел в серията, а именно FreeBuds 5i.

Тази година слушалките включват някои подобрения, както и еволюция в дизайна. Стеблата са по-къси, като е намалено и цялостното тегло. Всяка слушалка е с тегло 4.9 гр. при 5.5 гр. за предходния модел. Това ги прави по-удобни за носене и ограничава умората при продължително носене. Освен това се постига и добро пасивно шумопотискане заради силиконовите накрайници. Налична е и сертификация IP54, което означава, че можете да ползвате слушалките и по време на тренировка и лек дъжд. В комплекта има три различни по размер накрайника.

Кейсът за зареждане отново е в приятна овална форма, като версията в бяло е с полирана повърхност, а тези в черен и син са с матово покритие. В долната му част има USB Type-C порт за зареждане. Сред останалите черти са още LED индикатор и бутон за сдвояване. В комплект идва кабел за зареждане.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 10 мм динамичен
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.2
  • Два микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно и по време на разговори
  • До 28 часа издръжливост на батериите с кейса
  • Размери: 30.9 x 21.7 x 23.9 мм, 4.9 гр
  • Цвят: бял, син и черен

Бърз старт

Започвам с това, че процесът на свързване на слушалките към смартфона е максимално улеснен. След като се уверите, че кейсът има заряд го отворете и задръжте бутона отстрани, което ще ги приведе в режим на сдвояване. Завършете в Bluetooth секцията на телефона си от където ги свързвате.

Можете да свалите приложението на Huawei AI Life, което нагледно ви ръководи в процеса. То е налично през AppGallery (можете да изтеглите AppGalleyr на всеки смартфон с Android), както и за iOS. Тук има достъп до разнообразна информация като нивото на батериите както на слушалките, така и на кейсът.

През него можете да правите и настройки за сензорното управление, актуализирате софтуера, проверявате дали накрайниците пасват оптимално за вашето ухо и т.н. Последващата връзка става директно след като отворите кейса, а в този случай ще виждате и изскачащ прозорец (за актуалните телефони на Huawei), който директно показва заряда на слушалките и кейса.

Впечатления и функционалности

Слушалките са удобни и пасват доста добре в ухото, а това е предпоставка за комфорт дори при по-продължително носене. Това в комбинация със силиконовите накрайници, чисто механично позволява постигането на добра звукова изолация. В основата на всяка слушалка има 10-милиметров говорител с полимерна диафрагма, давайки качествен, за размерите на модела, звук. Това е и една от силните страни на FreeBuds 5i, като се постигат и добри резултати при ниските честоти. Моделът може да постигне честотен диапазон до 40kHz.

Налична е и Hi-Res сертификация за постигане на висококачествен звук, като има и поддръжка за LDAC. Оставам много доволен от качеството на плейбек, което разбира се е обвързано и с източника. Ако имате съответстващо съдържание можете да се насладите на много добро представяне както в ниските, така и във високите тонове, което е предпоставка за наслада от различните жанрове музика, а и сериали и филми.

Това, което ги отличава от повечето по-достъпни модели е наличието на технология за активно шумопотискане, достигаща до 42dB (22dB при предходното поколение). Всяка от слушалките включва два микрофона, вътрешен и външен. Системата за шумопотискане ограничава значително околния шум, а след като я активирате почти изцяло се изолирате от околната среда. Това върши работа в различни ситуации, включително в градския транспорт, както и в други обстановки с много хора около вас.

Включването на тази функция става чрез задържане с пръст върху, която и да е от слушалките – налични са три режима. Освен този за шумопотискане (в три варианта, Ultra, General и Cosy) са достъпни още такъв за чуване на околните звуци и изключен. Режимът за чуване на обкръжението е особено полезен с това, че не се налага да сваляте слушалките когато пазарувате например или когато говорите с някой за кратко. За целта се използва външният микрофон.

Освен за смяна на режимите има и опция за управление на други функционалности с докосване. Сред тях са за пауза и възстановяване на плейбека, отговор на обаждане или затваряне и т.н. С плъзгане нагоре и надолу по стеблото можете да увеличавате и намалявате силата на звука.

Чрез приложението AI Life можете да задавате това каква функционалност да се извършва при двойно докосване на отделните слушалки. Тук можете да сменяте режимите на шумопотискане, следите нивата на заряд на батериите и др. Центърът за аудио връзка в приложението AI Life улеснява управлението на устройствата, свързани към слушалките, както и превключването между тях. С приложението можете и да накарате слушалките да издават звук, ако сте ги изгубили.

Новият модел поддържа и едновременното свързване с до две съвместими устройства. Освен това слушалките засичат дали са поставени в ухото и при сваляне се прекъсва плейбекът, а при повторно поставяне се възстановява. Една от силните черти на новият модел е високото качество на звука при разговори, като тук също има ефективно шумопотискане. От отсрещната страна съобщават, че ме чуват ясно и без смущения. Това също е фактор, който отличава слушалките от тези от по-нисък клас.

Достигаме и до издръжливостта на батериите. С един заряд получавате 7.5 часа непрекъснато слушане на музика с деактивирано шумопотискане или 6 часа с активирано. При разговори се достигат до 5.2 и 4.7 часа. С вградената в кейса за зареждане батерия автономността при плейбек се увеличава до 28 и 18.5 часа.

Зареждането става през USB Type-C порт като в комплекта има и съответния кабел. Поддържа се и технология за бързо зареждане на слушалките, която дава 4 часа плейбек с 15 минутно зареждане. Пълното зареждане на кейса, без поставени в него слушалки отнема около 110 минути.

Заключение

Huawei FreeBuds 5i остават доста положителни впечатления. Те изпъкват с подобрен дизайн, добавката на Hi-Res/LDAC висококачествен звук и сигнал, както и значително засилване на ефекта на шумопотискане. Освен това се поддържа едновременно свързване с две устройства и има прилична издръжливост на батериите. Няма как да пропусна и много доброто представяне при разговори.

При цена от 189 лв. те предлагат отлична комбинация от висококачествени параметри и функционалности.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *