A1 изгражда 5G коридор България – Гърция

A1 изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Гърция с непрекъсваеми 5G роуминг услуги – 5G SEAGUL. Проектът има за цел да осигури непрекъсваема 5G и роуминг свързаност по магистралата между София и Атина. Това ще позволи движението на автономни автомобили, ще подобри свързаността в селските райони, разположени около магистралата и ще осигури непрекъсваеми роуминг услуги между двете страни.

5G SEAGUL се реализира от три партньора – WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна. COSMOTE Гърция ще изгради 5G мрежа в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино, докато А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км.

Проектът се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584 и ще се реализира в рамките на две години – от 2023 до 2025 година. Общата стойност на 5G SEAGUL е 22 484 221,68 лева, от които 50% са еврофинасиране, а останалите средства ще се инвестират от участниците в проекта.

Трансграничният 5G коридор ще разчита както на мрежа от пето поколение със смесена архитектура (Non-standalone – NSA), така и на самостоятелна 5G мрежа (SA). Районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг. Това означава, че потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без прекъсване на мобилните услуги.

Проектът също така ще ускори изграждането на 5G свързаност в селските райони, които се намират около магистралата. По този начин техните жители също ще могат да се възползват от скоростите на мрежите от пето поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *