Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 обещава по-висока мощност

Технологията за безжично зареждане Qi е де факто стандарт по отношение за безжичното зареждане на разнообразни портативни джаджи, включително смартфони и часовници. За съжаление обаче, в сегашния си вариант, тя е ограничена до мощност от едва 15W, което конкретно при смартфоните не е достатъчно.

Все пак има и добри новини в тази насока, тъй като в рамките на Мобилния конгрес, организацията зад стандарта, Wireless Power Consortium (WPC) обяви, че подготвя следващото поколение на протокола. Стандартът Qi2 ще се появи по-късно през годината, като обещава по-висока мощност, по-голяма ефективност и подобрена съвместимост.

Основните на новото поколение са зададени от Apple с технологията MagSafe, като основа ще е Magnetic Power Profile, позволяващ точното напасване между устройствата при зареждане. Първите устройства с поддръжка за Qi2 се очакват по-късно през настоящата година. За съжаление няма конкретика относно максималната поддържана мощност на зареждане.

Какъвто и да е скокът обаче той ще е добре дошъл. Предстои да видим и дали ще има съвместимост между новото и старо поколения устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *