Ревю: Huawei Watch D може да измери кръвното ви

През изминалите години имах възможността да изпробвам почти всички смарт часовници на Huawei, като компанията има солидни предложения в този сегмент. Традиционно устройствата са със стабилна изработка, предлагат добра функционалност и се отличават с отлична издръжливост на батериите. Най-новият модел обаче се отличава от останалите с разширените си възможности за отчитане на здравни показатели.

Става дума за Huawei Watch D, който отскоро е наличен и в България. Това, което прави този часовник по-различен е възможността за измерване на кръвното налягане, доста полезна опция за определени групи от хора.

Наред с това има и опция за извършване на електрокардиограма (ЕКГ), както и обичайните следене на пулс, нива на кислород в кръвта, нива на стрес и температура на кожата. Както виждате устройството може съвсем спокойно да отчита много важни показатели.

Дизайнът на Watch D е доста по-различен от останалите модели на компанията. Той е с правоъгълен екран с размери на корпуса 51 х 38 х 13.6 мм и тегло 40.9 гр. Конструкцията е алуминиева и в черен цвят, а каишката е флуороеластомерна с ширина 30 мм.

Прави впечатление наличието на допълнителна надуваема лента под каишката, която е необходима за измерване на кръвното налягане (надуваема по подобие на познатите ни стандартни апарати). Отдясно на конструкцията има два бутона – HOME и HEALTH, а отдолу е позиционирана системата от сензори. Налична е сертификация за водоустойчивост IP68.

Екран, основни параметри и батерия

Huawei Watch D разполага с AMOLED панел с резолюция 456 x 280 пиксела, диагонал 1.64 инча и гъстота на пикселите 326 пиксела на инч. Стъкленото покритие е с извивка 2.5D. Екранът е с добри свойства на картината, като яркост и цветово представяне и картината е отчетлива дори на открито при ярка слънчева светлина.

Има също така Always on Display функционалност, както и настройка за автоматична яркост и активиране на дисплея при повдигане на ръката. Традиционно е налични и голямо разнообразие от циферблати с опция за избор и през приложението.

Моделът е съвместим с Android и iOS, като за работа с него ще трябва да инсталирате приложението Huawei Health. В него са налични всички настройки за часовника, както и детайлни данни от измерванията на сензорите.

Сред наличните сензори са: Aкселерометър; Жироскоп; Сензор за сърдечен ритъм; Сензор за околна светлина; Температура; Сензор за диференциално налягане; Сензор на Хол; Освен това по отношение на свързаността имa GPS, NFC и Bluetooth 5.1.

Watch D предлага издръжливост до седем дни с един заряд на батерията, което е доста добро постижение, имайки предвид възможностите му. Освен това той се зарежда безжично, както чрез включения в комплекта аксесоар, така и с други Qi безжични зарядни.

Отчитане на здравни показатели и тренировки

Несъмнено най-интересната възможност на модела е измерването на кръвното налягане. За целта има микровъздушна помпа и въздушна възглавница. В комплект с него идват два размера на каишките и въздушните възглавници, за да се подсигури оптимално прилягане към китки с различни размери – обиколка от 13 до 20 см. Когато измервате този показател трябва да поставите краката си на земята, без да ги кръстосвате, да сте в покой и да придържате часовника на нивото на сърцето, без да натискате.

При измерване се постигат граници на грешки в рамките на ±3 mmHg, което е възможно благодарение на високопрецизен сензор за налягане, прецизни контроли за обратна връзка за налягането и по-малко въздушно съпротивление. Макромолекулярната еластична каишка, която се надува с ергономична дъга и закопчалката тип пеперуда са проектирани да останат стабилни по време на надуване.

Watch D също така позволява да задавате персонализирани планове за измерване на кръвно налягане, въз основа на които ще изпраща напомняния в планирани от вас часове. Детайлният анализ е наличен в приложението Huawei Health.

Приложението за ЕКГ разполага с високоефективен сензорен модул, който осигурява измервания с еднократно отчитане, анализ в реално време и синусов ритъм. Освен това може да се засече предсърдно мъждене. Заложено е на подобрена електродна технология, която прави събирането на ЕКГ сигнал по-точно с добавянето на електроди с PVD покритие върху извития, прозрачен сапфирен гръб. При изготвяне на ЕКГ трябва да докоснете и задържите с показалец електрода отстрани на корпуса (в бутона HEALTH) за 30 секунди. Виждате резултата в реално време и след това детайлно на телефона си.

Другите възможности, които са ни добре познати от повечето модели на компанията, включват следене на пулса, измерване нивата на кислород в кръвта, следене на нивата на стрес, качеството на съня и температурата на кожата. Всички изброени параметри могат да съставят една доста пълна здравна картина.

В допълнение Watch D има и над 70 тренировъчни режима, с които да проследявате разнообразни тренировки. Налична е и система за GNSS позициониране, която проследява много по-точно придвижването на открито. Поддържа се и споделяне на данните от тренировки с приложението Strava.

Разбира се на фона на всичко това часовникът има и познатите ни функционалности за показване на известия от свързания смартфон. Той също така предлага опция за управление на музикалния плейбек, задаване на аларми, показва прогноза за времето и т.н.

Заключение

Huawei Watch D е с цена в свободна продажба 800 лв., като освен това се предлага и от A1 и Yettel сред телекомите у нас. Моделът е революционен в подхода си към измерване на кръвното налягане, като използва надуваема каишка. Така се постигат точни резултати, които ще са от помощ на много хора, които имат предпоставка да следят този показател. Освен това обаче той може да изготвя още и ЕКГ, друг важен елемент за сърдечното здраве.

Традиционно са налични и други възможности като измерване на пулса, следене нивата на кислород в кръвта, стрес, качество на съня и температура на кожата. На фона на това Watch D има и познатите ни функции на смарт часовник с показване на известия и други данни.

5 thoughts on “Ревю: Huawei Watch D може да измери кръвното ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *