Ревю: Huawei Watch Ultimate вдига летвата много високо

Отскоро у нас се предлага най-новият премуим смарт часовник на Huawei Watch Ultimate. Както подсказва и името му, той е позициониран във високия клас и очаквано предлага съответните параметри и възможности.

Именно с него ще ви запозная в настоящото ревю, като несъмнено моделът има с какво да ви впечатли, както впечатли и мен за краткото време, в което го тествах досега. От изработката, през разнообразните функционалности, до издръжливата батерия, Watch Ultimate отговаря подобаващо на името си. Моделът използва операционна система HarmonyOS, издържа на гмуркане до 100 метра и може да изготвя ЕКГ.

Дизайн

Huawei Watch Ultimate има изискан и стилен дизайн, който впечатлява. Очаквано конструкцията е по-масивна спрямо останалите предложения на компанията, а в случая разполагах с версията Expedition Black, която е в черен цвят, но има и вариант Voyage Blue, който е в стоманен.

Отпред корпусът е от аморфен метал на основата на цирконий, а отзад има нанокристална керамика, като такъв е и елементът (безелът) около дисплея. Аморфният метал го прави 4.5 пъти по-здрав, 2.5 пъти по-твърд и 17.4% по-лек спрямо корпус от неръждаема стомана. Самият екран е с покритие от сапфирен кристал.

Заслужава си да споменем, че това е първият смарт часовник с конструкция от аморфен материал, който иначе е запазен за луксозните часовници от най-висок клас. Така получавате най-доброто от двата свята. Благодарение на използваните материали Watch Ultimate е устойчив на деформации в резултат на високи температури и можете да го използвате във всякакви условия.

Има общо три бутона, два отдясно (единият е мултифункционална коронка) и един отляво. Отдолу на конструкцията са поставени сензорите, а в комплект с часовника идват магнитна подложка за зареждане и две черни HNBR каишки (едната е с по-дълго рамо, за прикачване към екипировка).

Изработката на модела е от най-високо ниво, което придава допълнително премиум усещане. Налична е и сертификация за водоустойчивост 10 ATM, като той може да издържа на потапяне до дълбочина от 100 метра. Има още сертификации IP68 и покритие на изискванията на стандарта EN 13319.

Основни характеристики:

Дисплей: LTPO AMOLED 1.5”, 466 x 466 пиксела
Материал: Аморфен метал, нанокристална керамика, сапфирен кристал
Сензори: Сензор за акселерометър, Жироскоп сензор, Магнитометър сензор, Оптичен сензор за сърдечна честота, Барометър сензор, Температурен сензор, Дълбочинен сензор
10 ATM водоустойчив
Свързаност: GPS, NFC, Bluetooth 5.2
Безжично зареждане
Микрофон и говорител

Дисплей и система

Часовникът има голям и ярък LTPO AMOLED дисплей с диагонал 1.5 инча с резолюция 466 х 466 пиксела при гъстота на пикселите 311 PPI. Налично е покритие от сапфирен кристал, което му придава издръжливост от издраскване. Екранът се активира при повдигане на ръка, но има и опция за винаги включен дисплей, който обаче очаквано изразходва повече енергия. Яркостта може да се настройва автоматично или ръчно.

Освен чрез сензорния екран, можете лесно да навигирате в системния интерфейс и с въртящата се коронка. С нея можете да влизате в основното меню и чрез завъртане да избирате желаните функционалности и приложения. Вторият бутон отдясно по подразбиране отваря секцията с тренировки, но може да бъде програмиран и за друга задача. Бутонът отляво стартира новия Expedition режим.

В основата на часовника е HarmonyOS 3, новата версия на операционна система на Huawei. Тя има бърз и плавен интерфейс, който ви дава лесен достъп до функционалностите на устройството. В нея има грид подредба на приложенията и функционалностите. Разбира се, добавена е и възможност за инсталиране на приложения, макар и ограничен брой, което става през приложението Huawei Health на смартфона.

При плъзгане надясно или наляво от основния екран има редица модули с информация, включително от сензорите като пулс, нива на кислород, температура и т.н. Тук можете да видите и данни за времето, а и да управлявате плейбека на телефона. Достъпен е огромен избор от различни циферблати, отново през приложението на телефона.

Системата работи осезаемо по-бързо от тези при моделите на компанията, които съм изпробвал досега.

Функционалности

За свързване към смартфона се разчита на технологията Bluetooth и приложението Huawei Health, което е налично за Android (през магазина AppGallery или като самостоятелно изтегляне от QR кода на опаковката) и iOS (от AppStore). Разбира се смартфоните на Huawei с AppGallery, директно имат достъп до актуалната версия на приложението в съответния магазин.

Можете да свържете също Bluetooth слушалки, както и да провеждате разговори директно от часовника през свързания телефон чрез вградените високоговорител и микрофон. Качеството на разговорите е добро, като в много ситуации тази функционалност се оказва полезна, когато например шофирате или пък телефонът е в съседната стая.

През приложението можете да управлявате и преглеждате редица функционалности на часовника, включително смяна и покупка на циферблати (голямо разнообразие), ЕКГ, пулс, стрес, нива на кислород, температура на кожата и т.н. Тук също така можете да активирате непрекъснатото следене на някои параметри. В приложението са и всички записи на тренировки с детайли. Часовникът разбира се показва входящи известия от телефона, с опция за бързи отговори към някои от чат приложенията.

Watch Ultimate е отлично предложение за гмуркачите, тъй като издържа на потапяне до 100 метра. Това е възможно чрез наличието на дизайна включващ 16 слоя и микрон-ниво водонепропусклив филтър. Има и разнообразни режими на гмуркане, включително скуба дайвинг и свободно гмуркане. Налични са и специфични метрики свързани с гмуркането.

Новият Expedition Mode, който се активира с бутона отляво на корпуса използва двубандов петсистемен GNSS, за да се гарантира по-точно позициониране. Неговият специално проектиран режим при слаба светлина го прави лесен за разчитане в среда с ниска осветеност. С него маркирате непрекъснато местоположението си и може да разчитате да проследите маршрута си на обратно.

Watch Ultimate включва над 100 режима за тренировки, като покрива всички дейности на открито, от планински преходи и крос-кънтри бягане до планинско катерене. При режими на открито като Walking, Hiking или Trail Run, можете да персонализирате екрана на часовника, за да получите само най-съществената информация. Има и режим за голф, който следи много показатели като скорост и темпо на замаха, както и времето за връщане.

Проследяване на здравни показатели и Батерия

Huawei Watch Ultimate предлага и доста широки възможности за отчитане на здравни показатели. Започваме с най-интересната от тях, а именно изготвяне на ЕКГ чрез наличието на електрод в долния бутон отдясно. Освен това разбира се можете постоянно да следите пулса си, но също така и да измервате артериалната ригидност – индикатор за атеросклероза. Има и научно-базиран съвети за укрепване на сърдечната дейност.

Часовникът също така отчита пулс, качеството на съня, нива на стрес, ниво на кислород в кръвта и температура на кожата. Така ще получите цялостна картина на здравословното си състояние в разнообразни насоки.

Стигаме до традиционно силната страна на часовниците на Huawei, батерията. Това продължава и с Watch Ultimate, който въпреки по-големия си екран и разширени функционалности, дава и отлична издръжливост на батерията. При стандартна употреба можете да разчитате на до 14 дни с един заряд, а при по-интензивна на до 8 дни. Зареждането става безжично с технология Qi и може да е както чрез включения в комплекта адаптер, така и със съвместими зарядни и дори някои смартфони. За пълното му зареждане са необходими 60 минути.

Заключение

От изискания си и премиум дизайн, до разширените възможности за проследяване на различни показатели и тренировки, Huawei Watch Ultimate е отлично устройство, което може да бъде добър спътник в ежедневието. Той работи бързо и можете дори да го използвате за гмуркане до 100 метра. Получавате още голям и ярък дисплей, както и нови материали от най-висок клас.

Версията Expedition Black може да се закупи от A1, Yettel, Vivacom, Технополис, Зора и партньорите на дистрибутора Поликомп на препоръчителна цена от 1499 лв. В комплект има и второ по-дълго рамо на каишката, предназначено за носене на часовника върху екипировка.

Ultimate Voyage Blue с титаниева верижка също ще бъде наличен съвсем скоро в A1, Yettel, Vivacom, Технополис, Зора и партньорите на дистрибутора Поликомп на препоръчителна цена от 1799 лв. В неговия комплект има втора синя каишка от нитрогениран каучук, също с допълнително удължено рамо.

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

4 thoughts on “Ревю: Huawei Watch Ultimate вдига летвата много високо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *