United Group продава телекомуникационните си кули на TAWAL

United Group обяви, че е постигнала споразумение за продажбата на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно дружество на stc Group.

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената ще бъде изцяло платена и представлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг и преди МСФО 16).

Продажбата на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи е актуална тенденция в сектора в Европа и по света. Приходите от продажбата ще позволят на United Group значително да намали задлъжнялостта си и ще осигури средства за бъдещ растеж. Транзакцията ще помогне на компанията да продължи да инвестира в мобилната си мрежа, включително да реализира плановете си за изграждане на близо 2000 нови базови станции през следващите 20 години. Това ще позволи на United Group да продължи да предоставя висококачествени услуги на своите клиенти.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и притежава портфейл от над 16 000 мобилни кули.

Финансов консултант на United Group по сделката е Goldman Sachs.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *