Ревю: Huawei FreeBuds 5 предлагат красив дизайн и качествен звук

Наскоро се състоя международният дебют на най-новите изцяло безжични слушалки на Huawei FreeBuds 5. Този модел се отличава от всички останали подобни устройства на компанията по отношение на дизайна.

Става дума за слушалки тип open-fit с акцент именно на визията, като освен това е заложено още на качествен звук и система за шумопотискане. Традиционно слушалките на компанията се представят много добре, а такива са очакванията ми и за този модел. Междувременно можете да си припомните и ревюто ми на FreeBuds 5i, които предлагат отлично съотношение цена-качество.

Дизайн

Както вече стана дума, FreeBuds 5 са с уникален дизайн, който е вдъхновен от Капката на Принц Рупърт, създадена при разработката на защитното стъкло Kunlun Glass, което откриваме над екрана на Mate 50 Pro. Визията е футуристична, като слушалките се предлагат в три цвята, бял, сребрист и оранжев (корал).

Отбелязвам наличието на приятни извивки в издължената конструкция както и два големи отвора от външната страна на горната част. Заложено е и на полирана повърхност както на слушалките, така и на кутията за зареждане. Кутийката е с овална форма и има USB Type-C порт, както и бутон за сдвояване.

Като цяло визията е доста изискана и може да бъде свързана с някои интересни дизайни на монументи и дори сгради. Пиновете за зареждане са поставени в долната част, а слушалките са леки и удобни. Те пасват добре в ухото, макар и първоначално усещането да е малко странно, а в комплект с тях идват и силиконови накрайници, както и кабел за зареждане на кутията. Слушалките са устойчиви на пръски вода и прах, като имат сертификация IP54.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 11 мм двойно-магнитен динамичен (16 Hz ~ 40 kHz)
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.2
  • Три микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно, по време на разговори
  • Сензори: Акселерометър, За докосване, Инфрачервен, Hall
  • Размери: 32.4 x 17.6 x 22.8 мм, 5.4 гр
  • Цвят: тъмен сребрист, бял и корал (оранжев)

Първи стъпки

FreeBuds 5 разчитат на технология Bluetooth 5.2 за безжично свързване към устройства – смартфони, таблети, компютри и т.н. Можете да ги свържете директно през Bluetooth интерфейса на системата (сдвояване) или да направите това чрез специалното приложение Huawei AI Life, което е налично в магазина за приложения AppGallery за Android и App Store за iOS/iPhone.

Чрез приложението ще можете да използвате всички възможности на слушалките. След като го стартирате отворете кейса на слушалките и ще видите модела на екрана, като имате опция за свързване. Тук можете да обновите системния софтуер, както и да преминавате между различните режими на шумопотискане.

Приложението показва и нивото на заряд на батериите на слушалките и кейса. Освен това има еквалайзер за избор на най-подходящите настройки според типа съдържание. Налична е и опция за откриване, ако са в обхват, чрез издаване на звук.

Слушалките поддържат и двойна връзка. Това означава, че можете да ги свържете едновременно с два източника на сигнал от Android, iOS и Windows системи, както и да превключвате между тях.

Звук, шумопотискане и управление

FreeBuds 5 постигат добро качество на звука. Това е благодарение на използваните 11-милиметрови двойно-магнитни динамични говорители. Има също така поддръжка за Hi-Res Wireless звук, който идва в комбинация с поддръжката на LDAC кодек, както и сертификация от HWA. Освен това честотният диапазон е доста широк: 16 Hz ~ 40 kHz.

Всичко това позволява постигането на звук с високо качество, като за целта трябва да имате съответното съдържание, а и устройство, което може да предаде сигнала подобаващо. Моделът може да се похвали и с прилично пресъздаване на ниските тонове. Със слушалките ще можете да се насладите на звука, който слушате под формата на музика, филм и т.н.

Макар да няма естествена изолация за пасивно шумопотискане, FreeBuds 5 имат активна технология за тази цел, Open-fit ANC 3.0. При оптимално поставяне в ухото тя е сравнително ефективна, като се разчита на вградените микрофони. Има два ръчни режима на шумопотискане и един динамичен в зависимост от външните условия. Активирането и деактивирането на шумопотискането става със задържане върху слушалката или през приложението.

Слушалките се справят добре и при разговори, дори в по-шумна околна обстановка. Успях да ги използвам в редица разговори и от отсрещната страна съобщават за чист сигнал без неприятни ефекти. За това помага дълбоката неврална мрежа (DNN), която позволява отделянето на гласа от околните звуци.

В стеблата на слушалките има сензори, които засичат някои докосвания и жестове. Така например с продължително стискане можете да активирате и деактивирате шумопотискането. С двукратно почукване пускате/паузирате музиката и приемате и прекратявате обаждания. Освен това с плъзгане нагоре и надолу с пръст съответно увеличавате и намалявате звука.

Налични са и сензори, които отчитат дали носите слушалките и ако ги свалите се преустановява плейбека.

Батерия

Новите FreeBuds 5 идват с издръжливи за класа си батерии, които предлагат до 5 часа плейбек с един заряд и общо до 30 часа с включения в кейса за зареждане заряд. Разбира се това варира според редица фактори, включително силата на звука, режим на шумопотискане и съдържанието, което възпроизвеждате.

Оптималният резултат е при изключено шумопотискане. Когато активното шумопотискане е включено, батерията издържа до 3.5 часа или 20 часа със заряда в кейса. Зареждането на слушалките става за 20 минути (5 минути дават до 2 часа слушане), а на кейса (кабелно) за 40 минути. Кутийката поддържа и безжично зареждане.

Заключение

FreeBuds 5 впечатляват с уникалния си дизайн, като са красиви и с елегантни извивки. Те спокойно могат да се причислят и като стилен моден аксесоар. Това обаче не е всичко, тъй като те са и с доста качествен звук, включително с Hi-Res сертификация. Въпреки open-fit стила е приложена и сравнително ефективна система за активно шумопотискане. Също така има опции за управление на функционалности чрез докосване и плъзгане.

Слушалките дебютират с цена 300 лв., като първоначално ще са налични в бял и сребрист цвят, а след това и в по-интересния оранжев/корал (Yettel).

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

2 thoughts on “Ревю: Huawei FreeBuds 5 предлагат красив дизайн и качествен звук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *