vivo с подобрение в издръжливостта на батерията при флагмана X90 Pro

Издръжливостта на батерията е сред ключовите показатели при избор на смартфон, като той върви ръка за ръка с добрата производителност и качествена камера. Съвременните модели от висок клас традиционно предлагат около ден до ден и половина издръжливост, което е очаквано заради високата консумация на енергия.

В случая ще споделя малко повече наблюдения, а и данни за отличното постижение, което vivo отбелязва за една година в това отношение при флагмана си. Миналата година получих удължен достъп до vivo X80 Pro, който ме впечатли с фотографските си възможности, но отчетох и не особено добра издръжливост на батерията.

Сега след над месец работа с X90 Pro като основно устройство вече имам и повече впечатления за него, а в случая конкретно за издръжливостта на батерията. Телефонът прави много голяма крачка напред спрямо предшественика си, увеличавайки значително автономията, която можете да постигнете с един заряд. Вече съвсем спокойно можете да разчитате на около ден и половина.

Това е възможно чрез редица умни технологии, включително и със сертификат за безопасно зареждане от TÜV Rheinland. Иначе батерията е двуклетъчна с капацитет 4870 mAh. Наличието на две клетки значително намалява напрежението в сравнение с едноклетъчните модули. Освен това данни на vivo показват, че батерията на X90 Pro може да претърпи 1460 пълни цикъла на зареждане, като същевременно запазва 80% от общия си капацитет, което е доста добро постижение.

Малко данни от реална работа с телефона. Често ми се налага да пътувам и съответно използвам приложение за навигация – основно Waze. В последния случай при включен Waze за 5 часа в активна навигация (мобилна мрежа, по-висока яркост и моменти с директна слънчева светлина с по-висока температура) и общо екранно време близо 6 часа и 30 минути, зарядът пада до около 17%, а след това през нощта до 14%. Това е показателно за добрата издръжливост, но и за ниското източване докато спите. Освен това използвам две SIM карти едновременно.

Много голям скок има обаче и при технологията за зареждане, която вече е с мощност до 120 вата, а в комплект идва и съответното зарядно. Така получавате 50% заряд за приблизително 8 минути зареждане, а пълното зареждане става за под 25 минути. Към това има и сертификата за бързо и безопасно зареждане на TÜV Rheinland. Допълнително имате опция за бързо безжично зареждане до 50 вата.

Системата за охлаждане включва изпарителна камера с повърхност от 4002 кв. мм. Тя е с една трета по-голяма от тази на предшественика му, което позволява по-добър контрол на температурата, дори по време на бързо зареждане. Загряването на смартфона по време на интензивни игри, когато чипсетът работи с по-голямо натоварване, се овладява благодарение на позлатената подрамка, която намалява външната температура на устройството с около 2 градуса по Целзий. За отвеждането на топлината помага и страничната рамка.

Включения в комплекта адаптер може да се използва за зареждане дори на лаптопи, като вече се възползвах от тази възможност нееднократно. Доста голямо удобство, да носите само едно зарядно за лаптоп, смартфон, слушалки и т.н. Разбира се устройствата трябва да са с USB Type-C порт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *