Бош отбелязва 30 години в България

Бош отбеляза 30-годишния си юбилей в България, като компанията отчита консолидираните продажби на местния пазар 576 млн. лв. (295 млн. евро) за 2022 г., отбелязвайки ръст от 57% спрямо 2021 г. Броят на служителите на Бош в България е около 850 души към 31.12.2022 г. – увеличение от 24% в сравнение с предходната година. Над 630 специалисти работят в сферата на R&D.

Бош Инженеринг Център София – иновационен хъб в аутомотив индустрията

Най-младото звено на Бош в България само за пет години разшири екипа си от 100 на близо 600 души и се затвърждава като иновационен хъб, който разработва цялостни продукти за мобилността. Инженеринг Центърът на Бош в София участва в над 60 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия и по-специално различни системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, AI и електромобилност.

Центърът разширява дейността си и по отношение на видовете превозни средства, в които екипите му в България имат все по-сериозно участие – автомобили, мотори, камиони, електрически велосипеди и други.

Към първоначално вложените почти 9 млн. лева за създаването на Бош Инженеринг Център София – през 2022 г. компанията инвестира още близо 6 млн. лева в оборудване, софтуер, хардуер и интериор на Центъра, който разполага с най-новите технологии и предоставя вдъхновяващи условия за работа.

Bosch.IO – Bosch Digital

През 2022 г., Bosch.IO България, звеното за проекти в областта IoT и AIoT на Бош се обедини с друга IT дивизия на Bosch и се преименува на Bosch Digital. Промяната беше обявена в началото на 2023 година след планирана бизнес реорганизация, като целта на новото звено е да ускори дигиталната трансформация на Групата.

Фокусът на компанията продължава да бъде върху IoT и AIoT, като тя предлага почти целия спектър от услуги, необходими за създаване на умни IТ решения и работи с почти всички дивизии на Група Бош.

Един от най-новите IoT проекти на компанията е платформа за видеонаблюдение, чрез която се управляват камерите и се анализират видео потоците от тях. Заедно с увеличаването на проектите си, през изминалата година българското подразделение на Bosch Digital успя да постигне своите цели и за локално разрастване на екипа с близо 30% и приключи успешно 2022 година с над 250 експерти.

Представяне и развитие на основни дивизии на Бош в България през 2022 г.

Бизнес сектор Автомобилни технологии, дивизия Автомобилно оборудване отбелязва ръст на продажбите спрямо предходната 2021 г. с двуцифрена стойност. Сериозно развитие претърпя и сервизната мрежа Бош Кар Сервиз, като в рамките на 2022 г. тя се разшири с 9 нови партньора до общо 63 в момента, което увеличи пазарното присъствие на дивизията.

Бош Електроинструменти постигна двуцифрен ръст на общите нетни продажби през 2022 г. Сътрудничеството с World Wild Fund (WWF) Германия подкрепя бързата трансформация на компанията с фокус към устойчив бизнес и климатична неутралност. В резултат хоби измервателната техника занапред ще бъде произвеждана от почти напълно рециклирани материали.

БСХ Домакински уреди България отчете рекорден оборот и ръст на общите нетни продажби за 2022 г. Устойчивостта е все по-важен аспект в дейността на БСХ и затова новите перални и сушилни Bosch от Серия 8 са от най-добрия клас на енергийна ефективност A.

От 1 април 2023 г. Бош Термотехника е с ново име – Bosch Home Comfort Group. Преименуването е стъпката, която бе направена в унисон с дефинираната корпоративна цел „Make. Home. Comfort. Green“. Дивизията отчита особено изявен ръст на продажбите на термопомпи, който е по-голям от този на пазара като цяло и тази тенденция предстои да се засилва и развива и в бъдеще – както в страната, така и в световен мащаб.

Инициативите на Бош България за подпомагане на различни каузи и благотворителни кампании през 2022 г. надхвърлят 15, а общата им стойност е близо 200 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *