Volvo има по-достъпен електрически SUV – EX30

Volvo най-накрая представи EX30, по-достъпния си електрически премиум SUV. Проектиран да има най-нисък въглероден отпечатък от всички модели на компанията досега, превозното средство на Volvo приближава компанията по-близо до реализацията на плана да предлага изцяло електрически модели до 2030 година.

EX30 включва всички характерни за Volvo функции за безопасност и актуализиран помощник за паркиране Park Pilot Assist, който ще ви помогне да откриете паркоместа и да се паркирате. Той се предлага в пет цвята и предлага амбиентно осветление, вдъхновено от Скандинавия, включително настройка северно сияние, съчетана с амбиентна атмосфера.

EX30 е на разположение като модел с един задвижващ мотор и разширен обсег или модел с два задвижващи мотора и по-високи показатели на производителност. Моделът се зарежда от 10 до 80 процента за 26.5 минути, разполага с батерия с капацитет от 64 kWh и 268 конски сили в задния мотор.

Моделът с един мотор е със задно задвижване и предлага предполагаем обсег от 480 км., ускорение от 0 до 100 км/ч за 5.1 секунди. Моделът с два мотора е със задвижване на всички колела и леко по-кратък обсег, но ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.6 секунди. Моделът с два мотора доставя 154 повече конски сили (общо 422 к.с.) в сравнение с единомоторния си събрат.

Volvo EX30 вече може да бъде поръчан в Европа с начална цена от 36 000 евро, а вариантът за пътуване на големи разстояния ще бъде пуснат на пазара през следващата година.

В изявление относно пускането на EX30, изпълнителният директор на Volvo, Джим Роуън, коментира честата финансова пречка за покупката на електрически автомобил. “Ние знаем, че цената и разходите за поддръжка все още са един от най-големите предизвикателства, когато хората се съобразяват да преминат към електрически автомобил”, каза той. “С Volvo EX30 ние се стремим да предложим премиум, напълно електрическа мобилност на много по-широка аудитория, като помагаме за ускоряване на прехода към пълната електрификация, от която се нуждаят нашата индустрия и общество”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *