Ревю: Huawei Watch 4 Pro – Здравен анализ за 1 минута

По-рано през месеца най-новите попълнения сред смарт часовниците на Huawei – Watch 4 и Watch 4 Pro дебютираха официално у нас. И след като те вече са налични у нас, мога да ви запозная по-отблизо с Pro варианта.

Watch 4 Pro идва със стилен и премиум дизайн, който придава луксозно усещане и залага на операционна система HarmonyOS с опция за инсталиране на някои приложения. Подобрени са възможностите за измерване на здравни показатели и отново откриваме eSIM функционалност, която дава независимост от смартфона.

Дизайн

Huawei Watch 4 Pro има изискан и стилен дизайн, който прави впечатление и е с масивни размери. Корпусът е от титан от аерокосмически клас (TC4), като отдясно са двата хардуерни бутона – мултифункционална коронка с червен акцент и плосък елипсовиден. Използваният материал е 3 пъти по-здрав и 2 пъти по-твърд от TA2, който откриваме при други устройства.

Отдолу на конструкцията са поставени сензорите, като зареждането е безжично с технологията Qi, а в комплекта идва съответно зарядно. Екранът е голям и кръгъл с покритие от сферично сапфирено стъкло, което го прави доста здрав.

Налична е и сертификация за водоустойчивост до дълбочина 30 метра. Huawei Watch 4 Pro се предлага в две разновидности според каишката, такъв с титанова и с кожена (кафява).

Основни характеристики:

  • Дисплей: LTPO AMOLED 1.5”, 466 x 466 пиксела, 310ppi
  • Материал: Титан от аерокосмически клас
  • Сензори: Акселерометър, Жироскоп, Компас, Оптичен сензор за сърдечна честота, Сензор за околна светлина, Барометър, Температурен сензор, ЕКГ сензор, Сензор за дълбочина
  • 5 ATM водоустойчив
  • Свързаност: eSIM, Wi-Fi, GPS, NFC, Bluetooth 5.2
  • Безжично зареждане
  • Микрофон и говорител
  • Размери: 47.6 x 47.6 x 12.9 мм

Дисплей и система

Часовникът се отличава с наличието на LTPO AMOLED дисплей с диагонал 1.5 инча с резолюция 466 х 466 пиксела при гъстота на пикселите 310 PPI. Налично е покритие от сапфирен кристал, което му придава издръжливост от издраскване. Екранът се активира при повдигане на ръка, но има и опция за винаги включен дисплей.

При активиран такъв режим за по-ограничена консумация помага наличието на LTPO панел, който може да работи с честота до 1 херц. Въпреки това издръжливостта на батерията ще падне на половина. Иначе яркостта може да се настройва автоматично или ръчно, а изключването на екрана също има такива опции.

Watch 4 Pro включва и 5 нови специализирани циферблата, Discover Series, Efficiency Series, Photography, Super Card и Big Number, както и над 20 000 избора през приложението Huawei Health.
Освен чрез сензорния екран, можете лесно да навигирате в системния интерфейс и с въртящата се коронка. С нея можете да влизате в основното меню и чрез завъртане да избирате желаните функционалности и приложения. Вторият бутон по подразбиране дава бърз достъп до телефона, секцията с тренировки и бърза проверка на здравословното състояние.

В основата на часовника е HarmonyOS 3.1, актуалната операционна система на Huawei. Тя има бърз и плавен интерфейс, който ви дава лесен достъп до функционалностите на устройството. В нея има грид подредба на приложенията и функционалностите. Разбира се, добавена е и възможност за инсталиране на приложения, което става през наличния директно на часовника магазин за приложения AppGallery, но изборът е ограничен.

При плъзгане надясно или наляво от основния екран има редица модули с информация, включително от сензорите като пулс, нива на кислород, температура и т.н. Тук можете да видите и данни за времето. С новия интерфейс има също така плаващи задачи и сервизен уиджет с основни услуги/здравни показатели.

Функционалности

Новото поколение на часовника отново включва eSIM функционалност, която позволява провеждането на разговори директно през него (след активиране на услугата през оператор), без той да е свързан към смартфона. Имате опция и да свържете Bluetooth слушалки. Иначе се разчита на вградения високоговорител, който е с добри нива на звука. Ако нямате eSIM услуга, можете да приемате разговори от свързания телефон.

Освен eSIM опция за свързване има още Wi-Fi, Bluetooth и NFC. Свързването към смартфона става чрез Bluetooth и приложението Huawei Health, което е налично за Android и iOS и се препоръчва да изтеглите най-новата му версия.

През приложението можете да управлявате и преглеждате редица функционалности на часовника, включително смяна и покупка на циферблати (голямо разнообразие), пулс, стрес, температура на кожата, нива на кислород, ЕКГ и т.н. Тук също така можете да активирате непрекъснатото следене на някои параметри. В приложението са и всички записи на тренировки с детайли. Часовникът разбира се показва входящи известия от телефона. Една интересна черта е наличието на виртуалния асистент Celia.

Watch 4 Pro включва над 100 режима за тренировки, като има за всеки по нещо, а с наличието на водоустойчивост можете да разчитате и на проследяване на плуване, включително гмуркане до 30 метра. Наред с няколко режима за ходене, тичане и колоездене, има и опция за проследяване на голф. Точното проследяване на маршрута на открито става с вграден GPS. Циферблатът за планински туризъм показва данни за пътя, обхващащи надморска височина, атмосферно налягане, брой стъпки, местоположение и SpO2. А ако се загубите има и опция за показване на обратния маршрут с карта.

За проследяване на параметри се разчита на технологията TruSeen 5.0+ технология за измерване на пулса с 8 -канален оптичен сензор. Чрез него се постига и по-оптимално изготвяне на ЕКГ, чрез поставяне на показалец върху втория бутон.

Освен пулс се отчитат нивата на кислород в кръвта, нива на стрес, качество на съня, крачки, изгорени калории и температура на кожата. Добавена е и проверка на дихателната система, което става чрез няколко изкашляния в рамките на определено време. Моделът е оборудван още и с технология за отчитане на съня, TruSleep 3.0, която дава детайлен анализ.

Полезна добавка е опцията за едноминутен здравен анализ, включващ ЕКГ, проверка на дишането и анализ на здравни тенденции. Моделът може да ви информира и при засичане на необичаен сърдечен ритъм, с което да ви подскаже, че е добре да отидете на преглед. Той може да отчита и наличието на артериална ригидност, а при падане предлага бърза опция за набиране на номер за спешни ситуации.

Батерия

Стигаме до традиционно силната страна на часовниците на Huawei, а именно издръжливостта на батерията. Watch 4 Pro, който разчита на двуядрена архитектура 2.0 за висока производителност и ефективност. В стандартен режим получавате до 4.5 дни с един заряд, а в Ultra-long се предлагат до впечатляващите 21 дни.

Това обаче не означава, че всички функционалности са ограничени. В този режим работят непрекъснато следене на пулса и качеството на съня през нощта. Зареждането става безжично с технология Qi и може да е както чрез включения в комплекта адаптер, така и със съвместими зарядни и дори някои смартфони.

За 15 минути получавате заряд за цял ден, а пълното зареждане отнема 60 минути. Този часовник е снабден с графенова 3D система за разсейване на топлината, увеличавайки я с 24%.

Заключение

Huawei Watch 4 Pro определено има с какво да ви впечатли. От изискания си и премиум дизайн, до разширените възможности за проследяване на различни здравни показатели и тренировки, той е отлично устройство, което може да бъде добър спътник в ежедневието. Той работи бързо, а при избор на Ultra-long режим можете да разчитате на издръжливост до цели три седмици, което е впечатляващо.

Получавате още голям и ярък дисплей, както и дори eSIM функционалност. Huawei Watch 4 Pro е с препоръчителна цена 1099 лв. за версията с кожена каишка и 1199 лв. за тази с титанова. Ако го закупите до 2 юли ще получите и безжични слушалки с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 5i.

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

4 thoughts on “Ревю: Huawei Watch 4 Pro – Здравен анализ за 1 минута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *