Ревю: Cat S75 – издръжлив и със сателитна комуникация

По-рано тази година в рамките на Мобилния конгрес в Барселона Bullitt Group, компанията зад смартфоните Cat, представи първия смартфон с двупосочна текстова сателитна комуникация. Става дума за Cat S75, който освен с тази си черта включва и традиционната за бранда издръжливост от високо ниво.

От известно време разполагам с новия модел и вече мога да споделя някои наблюдения за него, а и да ви запозная отблизо с основните му възможности. Разбира се Cat S75 не е за всеки, а е насочен към професионалисти в тежки отрасли, любители на екстремните спортове, планинари и т.н. Това специализирано устройство обаче определено ще допадне на тези, които имат нужда от подобно решение.

Издръжлив и надежден

Очаквано Cat S75 е с масивни размери и визия, която не може да бъде оприличена на много приятна, но това е съвсем нормално и няма да изненада никого. Целта е постигане на максимално ниво на защита, а с това от компанията са се справили отлично.

Размерите на корпуса са 171 х 80 х 11.9 мм при тегло 268 гр. Изработката е от здрава пластмаса, метална рамка и покритие Gorilla Glass Victus на екрана (по-дебел от обичайното слой). На гърба има тройна основна камера, светкавица и четец на отпечатъци. Отпред дисплеят е със значителни по размер странични рамки и капковиден прорез за селфи камерата, като е под нивото на рамката, за да се постигне по-голяма защита при падане.

В долната част има отвори за два високоговорителя, които са с мрежесто покритие, и USB Type-C порт. Отдясно са бутоните за включване и управление на силата на звука, отгоре има SOS бутон, а отляво са позиционирани програмируем бутон и слотът за карти (с капаче). В конструкцията има покритие съдържащо антибактериални сребърни йони.

Cat S75 е със сертификация IP69K за прахо- и водоустойчивост до 5 метра за 35 минути, издръжливост на изпускане до 1.8 метра върху стомана, и покрива военните тестове за издръжливост MIL-STD-810H, включително за екстремни температури, влажност и вибрации. Можете да го миете със сапун и мокри кърпички.

Подложих устройството на следните изпитания, с които то се справи безпроблемно:

Ниска температура при -19 градуса по Целзий в продължение на един час
Устойчивост на прах и фини частици – пясък на плажа
Висока температура – директна слънчева светлина
Водоустойчивост с потапяне в морска вода
Пускане от височина около 1.5 метра – неколкократно

След всичко това телефонът излиза невредим, разбира се с някои минимални следи от изпусканията, работейки безпроблемно.

Двупосочна сателитна комуникация

За осъществяване на сателитната комуникация се разчита на чип MediaTek NTN, като двете компании са работили заедно в продължение на 18 месеца за разработката на решението. Bullitt е първата, която използва чипсета на MediaTek за 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) в комбинация със софтуерни решения и други компоненти за постигане на сателитна услуга за чат. Устройството преминава в сателитен режим когато няма налични клетъчна и Wi-Fi връзка и опцията е активирана в менюто с бързи настройки.

Времето за първоначална връзка към сателита е 10 секунди, като услугата ви насочва в коя посока е най-близкия сателит. Разбира се решението работи най-добре при чист изглед към небето, а свързването може да отнеме и повече време. Сателитната услуга може да бъде използвана за известяване при извънредни и спешни ситуации, като се свързва с Crisis Response Centre (CRC), който е винаги на линия и предава сигнала към най-близките органи, които могат да изпратят помощ.

Освен това ще можете да споделяте местоположението си и най-интересното, да осъществявате двупосочен чат. Това става през специалното приложение Bullitt Satellite Messenger, което е първото в Света с възможност за изпращане на текстови съобщения чрез сателитна мрежа GEO. За да общуват с вас, потребителите с други модели трябва да изтеглят въпросното приложение. Ако го нямат първото съобщение от вас ще дойде като SMS с линк към приложението, в което трябва да се направи акаунт.

За да се възползвате от сателитните възможности има и съответните планове. Първият се нарича SOS Assist и е безплатен за първите 12 месеца, като включва връзка със спешен център и локални звена. План Essential е с цена 4.99 евро месечно и дава до 30 съобщения и 12 месеца SOS Assist. Everyday струва 9.99 евро на месец и дава до 80 съобщения, Premium e 29.99 евро с 300 съобщения и Freedom идва за 59.99 евро (за цяла година) с до 250 съобщения.

Останалата част от хардуера

Нещата, които като цяло остават на заден план са останалите хардуерни параметри. Така например екранът е IPS с диагонал 6.6 инча, резолюция Full HD+, честота 120 Hz и е защитен с покритие Gorilla Glass Victus. Той работи безпроблемно във всякакви условия, което е най-важното, а яркостта е с приемливи нива и картината винаги ще е отчетлива.

Телефонът използва чипсет Dimensity 930 с 6GB RAM и 128GB разширяема памет. В софтуерно отношение има Android 12, като са планирани обновления до Android 13 и 14, както и 5 години поправки за сигурността. Трябва да отбележа, че понякога се наблюдава забавяне в интерфейса, но не толкова значително, че да е до неприятно ниво. Като цяло няма да имате проблеми с основните задачи от ежедневието, но и с болшинството приложения за Android.

Батерията е с капацитет 5000 mAh с издръжливост над ден с един заряд и доста повече ако включите режима за пестене на енергия. От компанията споделиха, че сателитната комуникация консумира енергия равносилна на тази при 5G мрежите. За селфита се разчита на 8MP сензор, а основната камера включва 50MP сензор (f/1.8), 8MP с ултраширокоъгълен обектив и 2MP за макро кадри. Отличителна е възможността за снимане под вода, като тук резултатите са добри при оптимални условия. Освен това като цяло главният сензор се справя на високо ниво.

Заключение

Cat S75 идва с традиционната за марката висока издръжливост, включително на изпускане, вода и екстремни температури. Отвъд това обаче той дава възможност за двупосочна текстова сателитна комуникация, което е още един плюс за екстремните потребители, които могат да са по-спокойни, че имат алтернатива при липсата на всяка друга опция за комуникация. В комплекта няма зарядно.

Моделът е наличен у нас с цена 1150 лв.

One thought on “Ревю: Cat S75 – издръжлив и със сателитна комуникация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *