Доставките на смартфони със спад и през второто тримесечие на 2023 г.

Пореден спад в продажбите на смартфони в световен мащаб отчита Counterpoint Research. През второто тримесечие на годината те са с 8% по-слаби на годишна и 5% на база на предходното тримесечие.

Samsung е лидер с 22% пазарен дял благодарение на силното представяне на серията Galaxy A. Apple е на второ място, като достига най-висок дял за този период досега, 17%. Xiaomi, като третата най-голяма марка, има затруднения на пазарите в Китай и Индия и достига 12%.
OPPO се представя относително добре на своя домашен пазар в Китай, както и в Индия (благодарение на OnePlus), успявайки да запази своя глобален дял на пазара въпреки загубите в Западна Европа.

Анализаторите отбелязват, че глобалният пазар на смартфони вече изглежда премина през периода на бърз растеж, като замяната на устройствата от потребителите става по-бавно, настъпва конвергенция в иновациите на устройствата и се появява зрял пазар за реновирани смартфони. Въпреки това, премиум сегментът (с цена на едро над 600 долара) продължава да расте независимо от по-широките ограничения. През второто тримесечие премиум сегментът е единственият, който расте. Apple се възползва от това и постига рекорден пазарен дял в множество нови пазари.

Иначе всички региони отбелязват с пад в продажбите, но най-големият е в по-развитите пазари като САЩ, Западна Европа и Япония, които регистрираха двуцифрени спадове. Очаква се пазарът да се възстановява бавно през следващите тримесечия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *