Телевизор и рутер: избор на идеалната комбинация – съвети от експертите на KIVI

Качеството на картината на един смарт телевизор зависи от много фактори,  не на последно място – от интернет връзката. Какво трябва да имате предвид, когато свързвате вашия телевизор с интернет и кой рутер да изберете? Научете повече заедно с KIVI – европейска марка смарт телевизори.

Как точно интернет влияе на работата на вашия смарт телевизор?

Качеството на картината зависи от техническите характеристики както на телевизора, така и на свързания към него рутер, както и — спойлер! — от вашия интернет доставчик. В допълнение към гледането на телевизия, съвременният начин за използване на телевизор включва и стрийминг на съдържание и облачни игри, които изискват висока честотна лента на интернет канала.

Например, смарт телевизорите на KIVI предоставят достъп до платформата за облачни игри Boosteroid. Тъй като игрите не се изтеглят и не се съхраняват на вашето устройство, те са достъпни в облака, стига да имате абонамент. Колкото по-висока е пропускателната способност на рутера, толкова по-изискващи игри можете да играете без никакво забавяне в геймплея.

Интернет връзката е също толкова важна за операционната система на вашия смарт телевизор. За смарт телевизорите от последната серия на KIVI с Android TV 11 OS са налични над 10 000 приложения. По-модерното устройство изисква по-стабилна интернет връзка и съответно по-мощен рутер.

Влияе ли скоростта на вашия интернет на работата на вашия телевизор?

За телевизор с Android TV, като например KIVI 65U750NB, стабилна скорост от 100 Mbps е достатъчна за показване на изображенията в 4К без забавяне и с перфектно качество. Въпреки това най-важното е стабилността на връзката. Загуба на интернет сигнала води до нежелани потребителски изживявания при гледане на филм или играене на онлайн игри.

Минималната скорост, необходима за телевизора, която ще гарантира ясен и висококачествен сигнал, е 30 Mbps. Обявената от доставчика скорост често не е тази, която наистина получавате. За да проверите действителната си скорост на интернет, използвайте онлайн тест за скорост.

Обърнете внимание на устройствата, които вече са свързани към интернет. Представете си телевизор, два лаптопа, таблет, два смартфона, два смарт часовника и може би няколко други джаджи, които работят в жилището. Всички те са свързани към един рутер. Работейки заедно, тези десет устройства споделят максималната скорост на вашия доставчик, например 100 Mbps. Това означава, че телевизорът получава 10 Mbps вместо необходимите 30 Mbps. Какво трябва да направите? Увеличете скоростта на вашия интернет (което означава да смените абонаментния план към вашия доставчик или да потърсите друг).

Кой е най-добрият начин да свържете телевизора си с интернет?

Можете да свържете вашия смарт телевизор към интернет както чрез Wi-Fi, така и чрез кабел. Всички смарт телевизори KIVI имат вграден Wi-Fi приемник (който поддържа 5G) и Ethernet (LAN) конектор.

Ако свържете вашия телевизор към рутера директно чрез кабел, можете да получите по-висока скорост и по-стабилен сигнал без прекъсвания. Но типът връзка зависи преди всичко от разположението на вашия дом. Например, когато рутерът и телевизорът са в една стая и близо до една стена, е много лесно да ги свържете чрез кабел. Ако обаче рутерът е в друга стая или скрит, безжичната опция е логична и единствената възможна в този случай.

Ако премина на безжична връзка, имам ли нужда от нов рутер?

Свързаният телевизор и рутер работят като един механизъм, така че ако мощността на втория е недостатъчна, телевизорът и/или другите свързани към него джаджи може да забавят своята работа.

Техническите характеристики на рутера обикновено указват колко устройства може да обслужва едновременно. Все пак това наистина е относително, тъй като броят на стените и ъглите в дома може да намали качеството на предаването на сигнала. Освен това броят на антените на рутера, тяхната посока и дори какъв кабел от доставчика е инсталиран в стаята са също важни фактори.

Съществува и явлението „остаряване“ на рутера, когато ресурсът му се изчерпва през годините и устройството не може да генерира същата скорост, както в началото на живота си. Ако вашият рутер е закупен преди много време, препоръчваме да го замените.

Кой рутер да изберем?

Като цяло съвременните рутери разпространяват Wi-Fi на честоти 2.4 GHz и 5 GHz. Ако имате 4K телевизор, препоръчваме да изберете рутер, който работи на 5 GHz. Висококачественото видео изисква доста данни, затова високата скорост на приемане и предаване е задължителна.

Но дори да гледате видеоклипове с по-нисък брой на кадрите в секунда, свържете рутер, който осигурява поне 1 Gbit/s скорост. Това ще гарантира перфектната картина, дори когато са свързани още устройства. Рутер с по-голям капацитет е по-малко вероятно да загуби сигнала и да ви накара да го рестартирате постоянно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *