Кога е най-изгодно да купите телевизор? Ето мнението на производителите KIVI

Кой е най-подходящият момент за покупката на телевизор? Кога (и дали) цените се понижават? Кога е възможно да откриете най-добрата селекция на стоки в магазините, вместо да се наложи да закупите това, което е останало в него? Заедно с марката за смарт телевизори KIVI, разглеждаме тези въпроси и развенчаваме мита, че промоциите, отстъпките и разпродажбите са измама с цел печалба за търговците.

Каква е политиката за ценообразуване на потребителската електроника?

Производителите на електроника предоставят на търговците си собствени условия за ценообразуване. Това позволява на търговските вериги да определят цената на стоката, като към нея могат да добавят такса за допълнителни услуги, могат да правят намаления в промоционален период или да предложат изгодни възможности за лизинг.

В крайна сметка производителите на електроника са зависими от пазарните условия и цените на компонентите, определяни от най-значимите производители в глобален план. Малък е делът на брандовете, които разполагат със собствени производствени предприятия – повечето уреди и компоненти се изработват съгласно договорни отношения с производители. Поради тази причина глобалните фактори могат да окажат влияние върху цената на продукта още при неговото производство. Например, кризата с липсата на полупроводници възникна поради прекратяването на производството им в Китай след избухване на пандемията от COVID-19, което доведе до спад в производството на електроника и увеличение на цените в световен мащаб. Подобни фактори включват и логистични проблеми (например инцидентът, при който контейнеровозът Ever Given заседна в Суецкия канал през 2021 г., като тесният проток беше блокиран за други кораби в рамките на няколко дни), пандемии, военни конфликти, големи стачки във фабриките и заводите в държавите, където се произвежда електрониката.

В допълнение към тези фактори, крайната цена на продукта е силно повлияна от обменния валутен курс. Укрепването на местната валута често предизвиква намаление в цените, подобни промени обаче не са драстични.

Как търговците влияят върху цената на телевизорите?

Търговските вериги организират няколко големи разпродажби през годината, за да балансират търсенето, и за да може всеки клиент да направи своята най-значима покупка. Периодите на разпродажба са през ранна пролет, когато се отбелязват Денят на влюбените и Денят на жената (този период се нарича „любовен сезон“ в маркетинга), на Великден, през последните месеци от лятото и началото на есента (периодът, в който децата отново се завръщат на училище), по време на Черния петък и Нова година. В тези периоди търговците поставят най-ниските цени на електроуредите, включително и смарт телевизорите. Обикновено намаленията в тези периоди е от порядъка на -20% от редовната цена.

Също така, всяка търговска верига организира мащабна разпродажба по случай своя рожден ден. KIVI препоръчва да следите бюлетините на търговските вериги като Technomarket, Technopolis, Ozone, A1, Ardes и др.

Сравнявайки динамиката на цените на телевизорите KIVI през цялата година, анализаторите на марката отбелязват, че най-изгодният период за покупка на телевизор е Черният петък (последният петък на ноември всяка есен). Тази година той се пада на 24 ноември. Цените по време на Черния петък могат да бъдат намалени с до -30% от годишната средна стойност.

Търсенето реагира спрямо ценовите предложения: продажбите на телевизорите KIVI се увеличават през ноември и декември (Черен петък и новогодишни намаления) и намаляват през лятото. Търговците и производителите отговарят на нарастващото търсене и предлагат отстъпки точно когато са най-необходими – клиентите са заети да купуват подаръци за себе си и своите близки, както и да обновяват уредите, които притежават, с по-нови модели.

KIVI препоръчва да сравнявате цените във физическия магазин както и онлайн на сайта на търговеца преди да пристъпите към покупка. Понякога промоционалните оферти на двете места се различават. Има продукти, които са налични само във физическите магазини, а има намаления, които можете да откриете единствено на сайта на търговеца – размерът на намаленията зависи единствено от въображението на служителите от маркетинговите отдели.

Засилена конкуренция

Пазарът на потребителска електроника е силно конкурентен. Производителите полагат максимални усилия, за да намалят цената на продуктите си, като същевременно запазят качеството.

Поради ожесточената конкуренция между производителите, практиката да се постигне голям марж, за да се предложи 90% отстъпка, вече не е приложима. Затова намаленията по време на Черния петък с 20% и 30% са най-често срещани.

KIVI препоръчва на клиентите при възможност да правят своите покупки на електроуреди от официални търговски вериги, за да бъдат сигурни, че отстъпките са реални. Също така, ако искат да се възползват от най-изгодните намаления, да проследяват промяната в цените на продуктите в навечерието на промоционалните периоди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *