Huawei отново има собствени мобилни чипове Kirin

Данни на Bloomberg, цитирани от Reuters сочат, че Huawei и SMIC, китайски производител на чипове, са създали 7-нанометров чипсет, който е в основата на новия смартфон Mate 60 Pro. Става дума за Kirin 9000s, а това определено е ясна заявка за напредъка на Китай по отношение на производството на съвременни мобилни чипове.

Има индикации за това, че смартфонът предлага и 5G свързаност (говори се за тестове показващи съимерима скорост на трансфер), като освен това се радва на огромен потребителски интерес. Данни на Global Times сочат, че пуснатите за предварителна онлайн заявка 15 до 17 млн. броя от устройството са разпродадени в рамките на минута. За съжаление има информация, че смартфонът няма да се продава официално извън Китай.

Интересно е да отбележим, че новият модел не беше представен с голям анонс, а просто беше качен на сайта на компанията. Huawei попада под американски санкции от 2019 г., като компанията има ограничен достъп до нови чипове и то без 5G възможности.

С новото устройство обаче се демонстрира и напредъкът на китайските технологии в разработката на собствени чипове, без да се разчита на американски технологии. Предстои да видим дали е възможно производството на големи количества чипове и то при конкурентни цени.

One thought on “Huawei отново има собствени мобилни чипове Kirin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *