Peugeot E-3008 – нов електрически SUV с Fastback силует

Днес Peugeot представи най-новия си електромобил, E-3008, като от компанията отправят заявка, че до 2025 г. ще предлага най-широката гама електрически автомобили в Европа. Настоящият Peugeot 3008 е най-продаваният модел на марката с над 1 320 000 клиенти в 130 държави през последните 7 години.

Peugeot E-3008 е първият модел, разработен върху новата платформа STLA Medium на Stellantis. Тя е проектирана да предлага голям пробег (до 700 км), бързо зареждане (30 минути), удоволствие от шофирането, производителност, ефективност и свързани услуги и функции (планиране на пътуване, интелигентно зареждане, захранване на електрически устройства и актуализации по въздуха).

Следващото ниво Peugeot E-3008 ще се произвежда ексклузивно в завода в Сошо във Франция и ще се продава от февруари 2024 г. Гамата ще бъде базирана на две нива на оборудване, Allure и GT, с 3 опционални пакета с цел опростен избор и три изцяло електрически силови агрегата (210 к.с., 230 к.с. Long Range и 320 к.с. Dual Motor (4-колесно задвижване). Хибридни силови агрегати също ще бъдат налични в зависимост от пазара.

Новият E-3008 използва фастбек SUV дизайн с динамична и обтекаема форма (Cx 0,28). той е с размери, както следва: дължина: 4,54 м, широчина: 1,89 м, височина: 1,64 м. Обработката на предните фарове и решетката е радикално нова, илюстриращи електрическите гени на модела. Предната част е проектирана около новото лого на Peugeot. Компактните предни фарове са поместени в тънка лента, която е разположена над радиаторната решетка и обгръща цялата предна част. Те са с LED технология при всички версии. E-3008 GT е стандартно оборудван с новата Pixel LED технология на Peugeot, която автоматично адаптира лъча на фаровете към пътните условия, като поддържа оптимално осветление, без да пречи на другите участници в движението.

Peugeot модернизира традиционното скосяване на фастбек линията в задната част на автомобила с „плаващ“ спойлер. Скриването на уплътненията на страничните стъкла във вратите допринася за гладкия дизайн. Броят декоративни елементи по каросерията е намален и всички хромирани части са премахнати. E-3008 идва с 19- или 20-инчови джанти с технологичен и геометричен дизайн. Моделът се предлага с гама от шест цвята.

В допълнение към 21-инчовия „плаващ“ панорамен екран на новия Peugeot Panoramic i-Cockpit има подчертани от амбиентно LED осветление, което може да бъде персонализирано в 8 различни цвята. Екипите на Peugeot са комбинирали два от трите основни елемента на i-Cockpit – head-up дисплея и големия централен сензорен екран. Сега те са интегрирани в извит панорамен екран, състоящ се от единичен 21-инчов HD панел, който се простира от левия край на бордното табло до централната конзола.

Иначе от лявата страна, над компактния волан, инструменталният клъстер извежда цялата информация, свързана с шофирането (скорост, мощност, системи в помощ на водача, енергиен поток). От дясната страна, в центъра на бордното табло, секцията със сензорния екран е достъпна както за водача, така и за пасажера. Тя може да се използва за управление на отоплението/климатизацията, навигацията, системите за медии/свързаност и др.

Централната част на бордното табло помества i-Toggles, сензорни бутони с пълни възможности за персонализация, които могат да бъдат програмирани за бърз достъп до 10 от предпочитаните от потребителя функции: обаждане на предпочитан контакт, стартиране на навигация до често използвана дестинация, приемане на любима радиостанция, задаване на идеалната температура на климатика и др.

Компактният волан е основен елемент на Peugeot i-Cockpit от самото начало и е задълбочено преработен, за да предлага още повече комфорт и приятни усещания при шофиране. При E-3008 GT той с подгряване като стандартно оборудване.

Купето е с нови предни седалки – комбинация от текстил и ефект на кожа при Allure и Alcantara и ефект на кожа при GT. При версия GT те са също с вентилация и масаж, а задните седалки са с подгряване. Добавена е система AQS (Air Quality System), която постоянно следи качеството на въздуха, навлизащ в купето, и активира неговата рециркулация, ако е необходимо. При ниво на оборудване GT тя е допълнена от система за третиране на въздуха Clean Cabin, която филтрира замърсяващите газове и частици. Качеството на въздуха се извежда в дясната страна на панорамния екран.

Аудиосистемата Focal Premium Hi-Fi включва 10 високоговорителя с ексклузивни патентовани технологии. Те са комбинирани с 12-канален 690-ватов усилвател (подсилена технология клас D). Купето предлага 17 различни места за съхранение на вещи с общ обем около 34 литра и използваем обем от 520 литра на багажника.

Новата платформа STLA Medium интегрира нови предна и задна ос, проектирани да предоставят динамично поведение на пътя. Водачът може да избира между четири режима на шофиране чрез управление, разположено на централната конзола: Нормален, Еко, Спортен и 4WD.

Като опция новият E-3008 може да бъде оборудван със системата Peugeot VisioPark 360°, която благодарение на 4 камери, разположени възможно най-близо до предните и задните колела, и 12 сензора на различни места по автомобила, предлага 360° изглед на заобикалящата среда.

Добавена е системата Drive Assist Plus, подпомагаща водача, използвайки всички сензори на автомобила (камери, радар и др.) и информация от свързаната навигационна система. Това включва адаптивен автопилот с функция Stop & Go и асистент за придържане в лентата; Полуавтоматична смяна на лентата; Препоръка за очаквана скорост;

E-3008 съдържа най-новите технологии на Peugeot за активна безопасност, включително:

  • Автоматична система за аварийно спиране с предупреждение за сблъсък: отчита превозни средства, пешеходци и колоездачи денем и нощем от 7 км/ч до 140 км/ч.
  • Активно предупреждение при неволно пресичане на маркировката с корекция на траекторията.
  • Предупреждение за бдителността на водача, което отчита загуба на бдителност чрез анализиране на движенията на волана.
  • Разширено разпознаване на пътните знаци и извеждането им на цифровия екран: знак „Стоп“, еднопосочна улица, забранено изпреварването, край на забраната за изпреварване, в допълнение към обичайните знаци, свързани с ограниченията на скоростта.
  • Следене на мъртвата зона с широк обсег (до 75 метра).
  • Контрол при спускане по наклон: намалява риска от поднасяне или загуба на контрол над автомобила при спускане със скорост под 30 км/ч, независимо дали на предна или задна предавка, чрез автоматично регулиране на скоростта.
  • Усъвършенстван контрол на сцеплението: оптимизира сцеплението върху хлъзгави повърхности. Може да бъде активиран в 3 позиции: сняг, кал и пясък.

Платформата STLA Medium с дизайн за превозни средства с батерия разполага с рекордна енергия на борда – до 98 кВтч, и междуосие, което е запазено късо (2,73 м за E-3008). Този високоефективен дизайн позволява на E-3008 да предложи най-добрия пробег в своята категория (до 700 км), като същевременно остава компактен (4,54 м дължина).

Проектиран от самото начало като електрически автомобил, новият E-3008 разполага с гама от 3 изцяло електрически силови агрегата с нулеви емисии (предстои одобрение по WLTP), за да отговори на всички нужди на клиентите.

  • Пробег от 525 км, 2-колесно задвижване, 210 к.с./157 кВт
  • Dual Motor с пробег от 525 км, 4-колесно задвижване, 320 к.с./240 кВт
  • Long Range с пробег от 700 км, 2-колесно задвижване, 230 к.с./170 кВт

Синхронен, с постоянни магнити мотор от ново поколение осигурява повече мощност и по-добра ефективност. Версиите с 2-колесно задвижване предоставят 157 кВт (343 Нм) или 170 кВт (343 Нм). Версията Dual Motor с 4-колесно задвижване предоставя общо 240 кВт (157 кВт-343 Нм отпред и 83 кВт-166 Нм отзад).

Високоволтовата литиево-йонна батерия 400V с химически състав NMC (никел, магнезий и кобалт) е разположена под пода и захранва електрическия мотор на автомобила. Другите електрически консуматори (светлини, информационно-развлекателна система и др.) продължават да се захранват от батерия 12V, самата тя захранвана от високоволтовата батерия посредством преобразувател.

Три са вариантите на пробег (предстои одобрение по WLTP) на високоволтовата батерия:
• Пробег от 525 км със 73 кВтч,
• Dual Motor с пробег от 525 км със 73 кВтч,
• Long Range с пробег от 700 км с 98 кВтч,

Термичното управление на батерията използва циркулираща охлаждаща течност, за да осигури ултрабързо зареждане, оптимизиран пробег и по-дълъг живот. Термопомпата допринася и за топлинния комфорт на пътниците, като същевременно пести енергия на батерията. Батерията е с гаранция 8 години (или 160 000 км) при 70% от своя капацитет на зареждане. Куплунгът за зареждане на левия заден калник предлага конектори Mode 2/3 (променлив ток) и Mode 4 (постоянен ток).

За зареждане с променлив ток са налични два вида бордово зарядно устройство, за да отговарят на всички нужди на клиентите и решения за зареждане – трифазно зарядно устройство 11 кВт като стандартно оборудване и 22 кВт като опция.

За зареждане с постоянен ток на супербързи зарядни станции, конекторът Mode 4 на новия E-3008 приема мощност до 160 кВт, което позволява стандартната батерия на E-3008 да се зарежда от 20% до 80% за 30 минути при версията със стандартен пробег и за по-малко от 30 минути при версията с дълъг пробег Long-Range.

С помощта на перата зад компактния волан можете да активирате регенеративното спиране на 1 от 3 степени, като лявото перо увеличава регенерацията и дясното перо я намалява.

Версията Allure е стандартно оборудвана със системата Peugeot i-Connect, която предлага пълна свързаност благодарение на функцията за безжично репликиране на екрана на смартфон (Apple CarPlay/Android Auto).

Командата за разпознаване на естествен език „OK Peugeot“ осигурява достъп до информационно-развлекателни, отоплителни и климатични функции, както и до телефона. Това гласово разпознаване вече може да прави разлика между команди, зададени от водача или от пасажера. Всеки E-3008 има два USB-C порта, разположени в предната част на централната конзола, единият за зареждане и пренос на данни, а другият само за зареждане.

Всеки E-3008 е оборудван с три 12-волтови контакта, разположени отпред и отзад на централната конзола, както и в багажника. Безжично зарядно устройство за телефон (15 Вт) се намира на централната конзола под i-Toggles.

За новия Peugeot 3008 са използвани над 500  кг екологично чисти материали в целия автомобил (метали + полимери). Батериите се проектират в завода на Stellantis в Мюлуз, след което се сглобяват в завода в Сошо, където се произвежда E-3008.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *