Монтана се включва в кампанията “Знаеш ли какво дишаш?”

Монтана се присъедини към националната социална кампания “Знаеш ли какво дишаш?“, насочена към подобряване на качеството на въздуха в училищата и затворените помещения, където децата прекарват голяма част от времето си. Социалната инициатива цели не само да повиши осведомеността, но и да активира действия за подобряване на здравето и учебните условия на младите поколения.

Градът в момента реализира проект за качество на въздуха, благодарение на сътрудничеството с Европейския съюз. Инициаторът на кампанията “Знаеш ли какво дишаш?” Христо Атанасов, обясни важността на инициативата и как тя може да се отрази на здравето на учениците. “Дългото време прекарано в нездравословна среда има негативни последици и понижава с 70% конгнитивните им способности,” посочи той. Кампанията цели да привлече вниманието към този проблем, който често бива пренебрегван.

Здравето на децата е от първостепенно значение, и загрижеността за въздушната среда, в която те растат и учат, нараства в последните години. Лошото качество на въздуха може да доведе до сериозни заболявания като астма, хроничен бронхит и алергии. Един от факторите, влияещи на качеството на въздуха в училищата, е недостатъчното проветряване на помещенията. Затова социалната кампания “Знаеш ли какво дишаш?” предлага практични решения, включително инсталиране на сензори за измерване на качеството на въздуха и системи за автоматично предупреждение, когато въздухът става неподходящ.

Сензори за измерване на качеството на въздуха вече са активирани в няколко стаи на ІV основно училище „Иван Вазов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *