Ревю: Lenovo Yoga Book 9i Gen 8 (13, Intel) – впечатляваща иновация

В сектора на преносимите компютри рядко сме свидетели на значителни изненади и технологично скокове, като всеки път когато има такива си заслужава да ги отбележим. В случая разглеждаме един от иновативните модели на Lenovo, а именно попълнението в серията Yoga Book 9i Gen 8 (13, Intel).

Каква обаче е голямата иновация? Тя се вижда веднага при вдигане на капака и е под формата на втори дисплей на мястото, на което традиционно има клавиатура и тъчпад. Така сме свидетели на нов тип решение отвъд стандартния форм фактор, но и от технологиите със сгъваеми екрани.

Впечатление прави висококачествената изработка, а корпусът е метален и с извити странични ръбове. На горния капак откриваме традиционно логата на Lenovo и YOGA, като тук има и леко издължаване в част от рамката с цел по-лесно отваряне. В тази зона са поставени уеб камерата и съпътстващите сензори.

Интересно е решението с високоговорителите, които са поставени в свързващата панта, а звуковата система включва технологии на Bowers & Wilkins. В долната част от конструкцията са основните компоненти, като тя е и с малко по-голяма дебелина. Отдясно на конструкцията има два USB Type-C порта, бутонът за електронен затвор за камерата и бутон за включване. Отляво има още един Type-C, който се използва и за зареждане.

В комплект с модела идват безжична клавиатура, Folio стойка, зарядно и Base Pen 4.0. Иначе конструкцията е въглеродно неутрална и има екологичната опаковка, което намалява допълнително въглеродния отпечатък.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 2 x 13.3″ 2.8K OLED, 400 нита, съотношение на страните 16:10, 100% DCI-P3, PureSight, тъчскрийн
  • Процесор: До 13-то поколение Intel® Core™ i7-1355U
  • Памет: до 16GB LPDDR5X, до 1TB PCIe SSD
  • Видеокарта: Intel® Iris® Xe
  • Свързаност: До WiFi 6E, Bluetooth 5.2, 3 x USB-C (Intel® Thunderbolt™ 4/един за зареждане)
  • Мултимедия: 2 x 2W + 2 x 1W високоговорители Bowers & Wilkins, FHD IR+ RGB (5M USB) уеб камера
  • Батерия: до 7.3 часа, Rapid Charge
  • Софтуер: До Windows 11 Pro
  • Размери: 203.9 x 299.1 x 15.95 мм, 1.34 кг

Отлични екрани

Това е и акцентът на модела, като са налични два идентични OLED панела. Те са с диагонали 13.3 инча, резолюция 2.8K и предоставят яркост до 400 нита. Съотношението на страните е 16:10, а освен това има покритие на цветовата гама DCI-P3 и Dolby Vision. Заложено е на технология PureSight за по-висококачествена картина и разбира се тъчскрийн за управление с докосване. Добавени са и решения за защита на очите чрез намаляване нивата на синята светлина със съответните сертификации.

Очаквано се постига високо качество на картината, като това е в тон със свойствата на OLED дисплеите, които постигат наситени цветове, отчетлив черен и висока яркост. Така имате два надеждни екрана, на които можете да разчитате в разнообразни условия. Налична е също така поддръжка за работа с жестове в интерфейса на Windows 11.

Надежден хардуер

Въпреки тънкия корпус, от Lenovo успяват да внедрят и доста способен хардуер, който задвижва оптимално машината. В случая тестовата конфигурация включва процесор 13-то поколение Intel® Core™ i7-1355U. Този чип има 10 ядра, 2 производителни и 8 ефективни, както и 12 нишки. Максималната постижима честота е 5GHz и са налични 12MB Intel Smart Cache. Това в комбинация с 16GB LPDDR5X и 1TB PCIe SSD 4-то поколение правят конфигурацията доста ефективна и с висока производителност за продуктивност. Графичният ускорител е Intel® Iris® Xe. Заслужава си да отбележим, че моделът е част от Intel® Evo™ Platform.

Yoga Book 9i се справя с лекота с ежедневните задачи, включително мултитаскинг, офис продуктивност и т.н. Можете да разчитате на надеждна производителност и в движение понеже машината е компактна и лека, като можете лесно да я пренасяте където е необходимо. За работата в движение помага и издръжливата батерия, която може да предостави до 7.3 часа автономност с едно зареждане. Поддържа се също бързо зареждане Rapid Charge, което помага за случаите, в които имате малко време да презаредите.

Звуковата система включва 360-градусов саундбар с четири високоговорителя Bowers & Wilkins с Dolby Atmos. Постига се изненадващо силен и плътен звук, който допълва отлично качествената картина. Уеб камерата е в конфигурация от FHD IR + RGB (5M USB) и има електронен затвор за повече поверителност, като слайдерът за него е отдясно на корпуса. Качествените камера и звукова система правят устройството отлично решение за видео разговори и професионална комуникация.

Режими

Поради естеството на конструкцията и форм фактора на Yoga Book 9i, устройството може да е доста мултифункционално. Имате възможност да го ползвате като стандартен лаптоп с виртуалната или безжична хардуерна клавиатура, като тефтер и като палатка. Улеснение за работата предоставя Folio калъфът, който дава опция за поставяне в изправено положение. Естеството на лаптопа го прави удобен както за работа, така и за гледане, четене и презентиране на съдържание. В комплекта има също така дигитална писалка, с която можете да пишете и скицирате.

В софтуерно отношение е използвана Windows 11, като има и някои добавки, които са специфични за типа решение. Така например можете лесно да прехвърляте прозорци между двата екрана. Освен това има възможност за бързо разделяне на екраните в различни конфигурации според отворените приложения. Сред възможните комбинации за работа са провеждане на видео разговор на горния екран и водене на записки или разглеждане на информация на долния.

Можете също така да го използвате в режим тефтер, като от едната страна отворите информацията, която ви интересува, а на другия можете да водите записки. Също така при гейминг е възможно използване на единия екран за управление на играта, като картината от геймплея е в другата.

Заключение

Lenovo Yoga Book 9i Gen 8 (13, Intel) е доста интересно решение, което е иновативно с наличието на два висококачествени OLED сензорни екрана. По този начин се разкриват много нови възможности за продуктивност, включително чрез мултитаскинг с много отворени прозорци, възможност за колаборация и презентиране.

Това е комбинирано с висококачествена изработка, издръжлива батерия и солидна производителност благодарение на наличието на процесор 13-то поколение Intel® Core™ i7-1355U, който се справя отлично с задачите, с които го натоварвате. Към това добавяме безжична хардуерна клавиатура и дигитална писалка, които са отлична добавка в комплекта. В момента цената на системата е 4700 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *