Microsoft тества нов тип нискоемисионен бетон за центровете си за данни

Циментът, ключов съставен елемент в бетона, се явява голям виновник за изменението на климата. Той е отговорен за около 8% от световните емисии на въглероден диоксид. Избягването на тези емисии не е лесна задача, тъй като бетонът е най-широко потребяваният материал в света след водата.

Множество стартъпи търсят рецепта за производство на бетон без емисии на въглероден диоксид, а Microsoft иска да изпозлва такива иновации. Така например вече се изпробват бъдещи смеси от бетон, с които надеждата е, че ще се намалят емисиите на въглероден диоксид на половината спрямо традиционния бетон.

През януари компанията изля различни видове смеси, които се втвърдяват в бетонни плочи като част от пилотния проект. Обикновено циментът се произвежда чрез нагряване на пещ, пълна с варовик и други материали. Процесът създава емисии на въглероден диоксид по два начина: чрез енергията, изгорена за загряване на пещта, и чрез химична реакция, която настъпва при нагряването на варовика.

Microsoft изпробва няколко различни стратегии за намаляване на тези емисии. Една смес се изработва с пепел от въглищни компании и други видове промишленни отпадъци. Втората смес е на корали и водорасли.

Microsoft все още не знае кога и ако тези материали ще бъдат готови за използване в нейните центрове за данни. Ако пилотният проект бъде успешен, той може да помогне на Microsoft да се справи с замърсяването поне в едно звено на своята верига за доставка. Компанията се е ангажирала да стане “въглеродно отрицателна” до 2030 г., което означава, че планира да извлича повече CO2 от атмосферата, отколкото освобождава като компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *