EV5 е най-новият електромобил на KIA

Kia има нов електрически автомобил, EV5, който дебютира през идните месеци в Китай и Южна Корея, а по-късно ще се появи и в други региони. Става дума за компактен SUV с доста интересни предни и задни светодиодни сигнатури и интересна квадратна обща визия.

С дължина от 4,615 мм той е малко по-къс от Kia EV6, но с по-висока линия на покрива, като ще предостави много повече пространство за пътници и товар. Интериорът е вдъхновен от EV9. На таблото се намират два дисплея с размери 12,3 инча и 5-инчов за климатичните контроли между тях.

Ред от плоски бутони с подсветка на таблото работят с инфотейнмънт системата на Kia. EV5 е базиран на същата платформа за електрически автомобили E-GMP като Kia EV6 и EV9. Все пак, тя няма 800-волтова архитектура като тези модели, което означава, че не може да поема същите скорости на бързо зареждане на постоянен ток. Kia твърди, че EV5 може да се зареди от 30 до 80 процента за около 30 минути.

Ще бъдат налични версии със стандартен обхват, удължен обхват и двигател с два мотора, но размерите на батерията ще се различават в зависимост от пазара. В Китай, Kia ще използва батерия с капацитет от 64 kWh за стандартната версия на EV5 и батерия с капацитет от 88 kWh за моделите с удължен обхват. И двете версии с един мотор ще разполагат с мощност от 214 к.с. (160 kW) и преден пренос, докато версията с два мотора и всички колела ще достига мощност от 308 к.с. (230 kW).

Kia твърди, че единичният мотор, моделът с удължен обхват на EV5, трябва да може да измине 720 километра с едно зареждане, докато EV5 със стандартния батериен пакет има предвиден обхват от около 530 километра. Стойностите са на база стандарта CLTC.

Междувременно, в Южна Корея, стандартният EV5 ще използва батерия с капацитет от 58 kWh и същия 214 к.с. (160 kW) електрически мотор, докато версията с удължен обхват ще разполага с батерия с капацитет от 81 kWh и комбинирана мощност между 261 к.с. (195 kW) и 302 к.с. (225 kW). Компанията няма поставени цели за обхвата на тези конфигурации.

Kia ще добави актуализирани версии на своята функция за автоматично паркиране Remote Smart Parking Assist, както и с технологията със система за адаптивен кръстосан контрол и поддържане на пътната лента Highway Driving Assist.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *