Microsoft вече е собственик на Activision Blizzard

Най-голямата придобивка в историята на гейминга, и една от най-големите в технологичната индустрия, вече е факт. Microsoft закупи Activision Blizzard за 68.7 млрд. долара. Пътят обаче не беше изобщо лесен за Microsoft, като за целта компанията трябваше да получи регулаторни одобрения от редица страни.

Компетентната организация за конкуренция и пазари в Обединеното кралство (CMA) първоначално блокира сделката през април. В опит да спечелят доверието на британския регулатор, Microsoft се съгласиха да продадат правата за облачни игри на Activision Blizzard на Ubisoft. Това означава, че не само игрите на Activision Blizzard трябва да бъдат включени в Xbox Game Pass, но също така ще се появят в Ubisoft+ и на други стрийминг услуги, с който Ubisoft реши да работи.

Също така Microsoft сключи десетгодишни споразумения с Nintendo и няколко компании за облачни игри, за да предложи своите заглавия на техните платформи. Тези действия доведоха до одобрението на сливането от страна на Европейския съюз. Опитите на Федералната търговска комисия (FTC) да спрат сделката поради въпроси относно конкуренцията не успяха. FTC все пак не се отказва и ще предприеме още ходове, но за момента сделката е факт.

Това означава също, че заглавията на Activision Blizzard ще бъдат достъпни на платформите за облачни игри за първи път след като издателят оттегли игрите си от GeForce Now през началото на 2020 г. Тези, които чакат Call of Duty: Modern Warfare III и Diablo IV в Game Pass ще трябва да бъдат търпеливи, тъй като това ще стане догодина. Междувременно игрите на Blizzard вече идват в Steam, вместо да бъдат изолирани в лаунчъра на Battle.net.

Що се отнася до ексклузивността на бъдещи проекти, главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming, Фил Спенсър, обеща “да направи всичко възможно” да продължи да издава игри от серията Call of Duty на PlayStation.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *