Младежите от Националния отбор по киберсигурност ще участват в European Cybersecurity Challenge (ECSC)

Десет български младежи между 14 и 25 годишна възраст ще премерят уменията си в европейски турнир, организиран от Европейската асоциация по киберсигурност (EНИСА). Състезанието се провежда ежегодно, като през 2023 г. ще бъде от 23 до 27 октомври в Норвегия.

А1 подкрепи участието на отбора, който ще представя България в европейския форум. Турнирът European Cybersecurity Challenge (ECSC) се провежда всяка година от Агенцията на ЕС за киберсигурност сред млади таланти от Европа и включва поредица от състезания, създаващи възможности за сътрудничество и обмен на опит и идеи в справянето с киберзаплахите. Целта на организаторите е да насърчи младите хора да се развиват в областта на киберсигурността и да усъвършенстват уменията си, като ги свързва с водещи компании, работещи в тази сфера. Надпреварата се подкрепя от Европейската комисия и държавите-членки предвид нарастващите по брой и интензивност кибернападения в световен мащаб.

Десетте състезатели бяха подбрани след оспорвана надпревара в два квалификационни кръга, проведени през март и юни тази година. Те включваха различни задачи в сферата на мрежовата и мобилната сигурност, крипто пъзели, реверсивно инженерство и дигитални разследвания. През август и октомври те се включиха и в специални тренировъчни сесии. В България квалификациите бяха организирани с подкрепата на Министерството на електронното управление и националния координатор по киберсигурност за България, Петър Кирков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *