ЕС все пак може да получи над 14 млрд. евро в данъци от Apple

Големите технологични компании традиционно предприемат стъпки, с които максимално да спестят разходи от данъци и такси. Такъв разбира се е и случаят с Apple, която обаче е на път да изгуби данъчния си спор с ЕС за 14.3 млрд. евро. Това е поредна крачка от сагата, като тази седмица Джовани Питруцела от Съд на Европейския съюз заяви, че прието преди решение, което отменя искането за изплащане на посочената сума на Ирландия, трябва да бъде игнорирано.

Подобни мнения не са законово обвързващи, но често влияят върху финалните решения на Съда. Съдът на Европейския съюз, вторият по сила съд на общността, отсъди през 2020 г., че ЕС не е успял да докаже получаването на незаконни икономически предимства в Ирландия по отношение на данъчното облагане. Според Питруцела обаче Съдът е допуснал серия от грешки и не е успял да оцени коректно материята и последствията от определени методологични грешки. В резултат на това според него е необходимо изготвянето на нова оценка. Финалното решение на Съда се очаква следващата година.

Иначе цялата сага започна през вече не толкова близката 2016 г. когато Комисарят по конкуренцията, Маргрете Вестагер, заяви, че данъчните споразумения на Apple по същество дават на технологичния гигант нечестно преимущество, тъй като са под 1%. В следствие на това, през 2018 г. Ирландия събра данъци и лихви на стойност 14.3 млрд. евро, които оттогава са в ескроу сметка и очакват завършването на процеса.

От Ирландия твърдят, че не са давали преференциални условия на Apple. Финансовият министър на страната посочва, че позицията на Ирландия е, че са заплатени точните суми според закона и не е предоставяна държавна помощ на Apple. Ирландия има ниски корпоративни данъци, с което се цели привличането на инвестиции. Данъкът е 12.5%, като се очаква той да се повиши до 15%. Делото срещу Apple е част от цялостната стратегия на Брюксел срещу избягване на адекватно данъчно облагане.

Иначе Вестагер има смесен успех що се касае до съдебните битки, като съдиите отсъдиха в полза на компании като Stellantis, Amazon и Starbucks. Най-голямата ѝ победа досега е от септември тази година когато беше потвърдено решение на стойност 700 млн. евро срещу белгийска данъчна схема използвана от 55 мултинационални компании. Нейните действия обаче накараха страните в ЕС да преустановят практиките си за данъчни облекчения. В момента Вестагер разследва IKEA, Nike и Huhtamaki за споразуменията им с някои държави.

Анализатори считат, че е възможно и делото срещу Apple да завърши успешно, но предстои да видим дали това ще е така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *