Бил Гейтс: 4 начина по които изкуственият интелект ще промени живота ви до 5 години

През следващите пет години ще имате свой собствен изкуствен интелигентен асистент или агент, който ще бъде глас в ухото ви и ще ви помага във всичко, от решаване къде да отидете на ваканция до управление на приятелствата ви и още много. Това твърди Бил Гейтс, който казва, че мисли за агентите от 30 години насам.

В нов блог пост, Гейтс дефинира агента като вид софтуер за изкуствен интелигент, който “реагира на естествен език и може да изпълнява много различни задачи въз основа на своето познание за потребителя”. Той прави някои предсказания за това как всички ще използваме агенти след пет години, които са умопомрачителни, но и напълно логични.

Няма да се занимавате повече със софтуер или операционни системи.

Използвате ли Windows, macOS или Linux? iOS или Android? Днес тези избори изглеждат важни, но след пет години никой от нас няма да му пука за тях, пише Гейтс. Днес, ако искате да напишете имейл, може би отваряте Gmail или Outlook. Ако искате да създадете документ, може би отваряте Microsoft Word или Google Docs. Но след пет години няма да правите нищо от това, предвижда Гейтс.

“Няма да трябва да използвате различни приложения за различни задачи”, пише той. “Просто ще кажете на устройството си, с обикновен език, какво искате да направите. И в зависимост от това колко информация изберете да споделите с него, софтуерът ще може да реагира лично, защото ще има богато разбиране за вашия живот.”

Вашият агент ще бъде чест глас в ухото ви.

Компаниите, работещи в областта на изкуствения интелигент, изследват различни начини за взаимодействие с агентите си, “включително приложения, очила, медальони, брошки и дори холограми”, пише Гейтс. “Всичко това са възможности, но аз смятам, че първият голям пробив в човек-агент взаимодействие ще бъдат слушалки. Ако агентът ви трябва да се свърже с вас, той ще ви говори или ще се появи на вашия телефон.”

Вашият агент ще се включи във вашите лични връзки.

Както човешки личен асистент може да направи днес, след пет години агент може да ви напомни, когато приятел има рожден ден, да предложи някои идеи за подаръци (възможно е след консултация с агента на вашия приятел) и след това да закупи подаръка. И, както е при човешки асистент днес, получателят на подаръка може би ще го оцени по-малко, като знае, че агентът е този, който го е избрал.

Той дори може да ви помогне да решите лични проблеми.

Едно от най-интригуващите предсказания, които Гейтс направи, е, че вашият агент може също да стане ваш терапевт. Всъщност това вече се случва, той отбелязва, с Wysa и Youper, предлагащи терапия с чатбот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *